Muziek- en beeldrechten

Het is natuurlijk gezellig om muziek tijdens de gymles af te spelen of noodzakelijk als je een demo organiseert. Hier zijn echter wel regels aan verbonden. Omdat niet iedere club voldoende op de hoogte is van deze regels, hebben we de belangrijkste informatie voor je op deze pagina geplaatst.

Buma/Stemra en Sena
Verschillende partijen beschermen de rechten van auteurs, componisten en andere makers. Als het gaat om muziek, heb je met zowel Sena als Buma/Stemra te maken. Beiden werken voor verschillende groepen makers van muziek, zodat zij vergoeding krijgen voor het gebruik van hun product.

Via Sena krijgen muzikanten en producenten een vergoeding voor het gebruik van hun werk. Buma/Stemra zorgt ervoor dat de componisten en tekstschrijvers een vergoeding krijgen.

Licentieovereenkomsten
Omdat de muziek die je op je club draait, eigendom is van alle hierboven genoemde mensen, betaal je voor de muzieklicentie. Met zowel Sena als Buma/Stemra heeft de KNGU een overeenkomst afgesloten voor muziek gebruik in (gym)zalen. Als lid van de KNGU profiteert jouw gymsportclub van de collectieve licentieovereenkomsten zodat je als club geen rekening ontvangt voor de muzieklicenties. 

Voor clubs die alleen dans aanbieden heeft de KNGU geen licentieovereenkomst kunnen afsluiten. Deze clubs dienen zelf een overeenkomst af te sluiten bij de Buma/Stemra en Sena.

Muziek, beeld en tekstgebruik op je club
In deze infographic lees je alles wat je moet weten over het gebruik van muziek, beeld en tekstgebruik op de club.

Meer over muziekrechten
Wil je meer weten over muziekrechten, lees verder op de website van muziekwerkt.nl en mijnlicentie.nl.

Videma
Videma is een collectieve beheersorganisatie, gespecialiseerd in het bewaken en beschikbaar maken van vertoningsrechten op tv-beelden. Met een licentie bij Videma heb je als vereniging auteursrechtelijke toestemming voor het zakelijk gebruik van een compleet pakket tv-programma's op de belangrijkste publieke en commerciële zenders. Dit heb je nodig om tv-programma’s te vertonen in de kantine.

Videma heeft voor diverse branches regelingen. Neem contact op met Videma om erachter te komen welke regeling er geldt voor gymsportclubs.

Stichting Reprorecht
Stichting Reprorecht incasseert vergoedingen voor het gebruik van informatie uit boeken, tijdschriften, kranten en visuele werken, zoals foto’s en illustraties. In de verschillende reprorechtregelingen wordt geregeld dat bedrijven, overheid en onderwijs tóch (papieren en digitale) kopieën mogen maken van korte stukken uit kranten, tijdschriften en boeken. Gymsportorganisaties kunnen een factuur hebben ontvangen (of ontvangen deze nog). Met deze vergoeding, die opgesteld is voor organisaties met 19 fte of minder, heb je als club het recht om artikelen uit kranten en tijdschriften, korte gedeelten uit boeken, en digitale representaties van boeken, tijdschriften en kranten: scannen, e-mailen, printen, opslaan op de computer, op intranet plaatsen en fotokopiëren. Hierbij gaat het uitsluitend om intern gebruik. Hieraan zijn regels en beperkingen verbonden: die staan in begrijpelijke taal op de website van reprorecht.

Meer informatie is te vinden op de website van Reprorecht.