Hitte­protocol

Het Nationaal Hitteplan van het RIVM en het KNMI is opgezet om vooraf een waarschuwing af te geven bij warm weer. Het RIVM en het KNMI wachten niet tot er een hittegolf is, maar geven bij vier dagen met 27 graden of meer een signaal met het Nationaal Hitteplan. Zo hebben organisaties de tijd om zich voor te bereiden.

Waarschuwingskleuren KNMI
Er zijn vier internationale waarschuwingskleuren voor gevaarlijk weer.

Code groen: geen bijzonderheden
Code geel: wees alert
Code oranje: wees voorbereid
Code rood: onderneem actie (weeralarm)

Wanneer wordt er gesproken van een hittegolf?
Een periode van vijf dagen of meer is het minstens 25 graden, waarvan drie dagen minstens 30 graden in De Bilt. 

Is sporten met hitte gevaarlijk?
Soms is het te warm om te sporten. Sporten in de hitte kan dan gevaarlijk zijn. Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven deze temperatuur kunnen sporters klachten krijgen als zij veel gaan bewegen. Als het erg warm is en er zit veel vocht in de lucht bestaat er serieus gevaar voor oververhitting.

In de hitte-index kun je opzoeken hoe groot het risico is. Zoek in de eerste kolom de
temperatuur op en in de bovenste rij de luchtvochtigheid. De verwachte luchtvochtigheid vind je op weersites als weeronline en weather.com. De kleur geeft aan welk risico de sporter loopt om oververhit te raken.

 • A (Groen) = Blijft alert
 • B (Blauw) = Voorzichtigheid geboden
 • C (Geel) = Gevaar
 • D (Rood) = Groot gevaar

Hitte-index KNMI

Organiseert jouw club een sportdag of evenement met veel mensen en twijfel je of het veilig is? Neem dan contact op met de GGD.

Tips

Tips NOC*NSF (juni 2022)

 • Vermijd sporten op het heetst van de dag
  Hoe leuk sporten ook is, bij tropische temperaturen is het niet altijd verstandig om te gaan sporten. Zeker niet tussen 12.00 en 16.00 uur. Wil je toch iets actiefs doen bij heel warm weer? Doe het dan op de koelste momenten van de dag.

 • Bouw rustig op
  Tijdens heel warme dagen moet je lichaam harder werken om de warmte kwijt te kunnen. Daarom is het verstandig minder en minder hard te sporten als het warm is. Geef daarnaast je lichaam de kans te wennen aan de warmte, door rustig te starten. Verkort bijvoorbeeld je warming-up en doe dit in de schaduw.

 • Start tijdig met drinken
  Doordat het warm is, ga je meer zweten. Dit vochtverlies moet je weer aanvullen. Het beste doe je dat door ruim voordat je gaat sporten te beginnen met drinken. Wacht dus niet tot je dorst krijgt. Dan is het te laat.

 • Zorg voor een goede vochtbalans
  De vochtbalans is vrij eenvoudig te monitoren. Dit kun je doen door regelmatig je gewicht te meten in dezelfde toestand (’s ochtends bij het opstaan, voor het ontbijt en zonder kleding). Schommelingen zijn logisch, maar na een aantal metingen wordt duidelijk wat het (normale) gewicht is. Door dit bij te houden en ervoor te zorgen dat het verschil niet meer dan 2 procent van je lichaamsgewicht is, kun je zorgdragen voor een adequate vochtbalans. Check ook zeker je urine. Urine met een lichte kleur is goed. Is de urine donker? Dan is dit een aanwijzing dat je extra moet drinken.
 • Draag kleding die ademt
  Probeer tijdens het sporten in de hitte zoveel mogelijk luchtige kleding te dragen, kleding die ‘ademt’. Kleding die dat niet doet, houdt het zweet en de warmte vast en dat is wat je wil voorkomen.

 • Bescherm je tegen de zon
  Zorg dat je je op tijd insmeert. Zonnecrèmes bieden meestal pas na 15 tot 30 minuten bescherming. De voorkeur gaat uit naar een zonnebrandcrème die goed in de huid trekt en geen heel vette laag achterlaat. Gebruik dus niet een heel vette zonnebrandcrème. Ga je het water op of in? Gebruik dan een zonnebrandcrème op mineraalbasis, omdat dit UV reflecteert in plaats van absorbeert.

 • Houd je lichaam koel tijdens het sporten
  Probeer waar mogelijk tijdens het sporten jezelf af te koelen. Hier zijn verschillende trucjes voor. Bijvoorbeeld door heel eenvoudig je hoofd nat te maken met water, een natte pet op te doen, tijdens de pauze een natte handdoek in je nek te leggen of gewoon je shirt nat te maken.

 • Koel je lichaam van binnenuit
  Door de kerntemperatuur van het lichaam naar beneden te brengen, bescherm je jezelf tegen hogere temperaturen. Dit doe je onder andere door het drinken van koude dranken, waterijsjes of ijs slush. IJs slush is een combinatie van gemalen ijs (onder nul graden Celsius) in combinatie met een (isotone) sportdrank.

 • Zorg voor een cooling down
  Stop niet ineens met sporten want dan bestaat de kans dat je bloeddruk te snel daalt. Zorg daarom na afloop voor een goede cooling down. Drink en eet voldoende en trek droge kleding aan.

 • Luister naar je lichaam
  Voel je je niet lekker? Neem dan geen risico en doe rustig aan of stop.

Deze tips zijn gepubliceerd in augustus 2020 door NOC*NSF. De tips zijn tot stand gekomen in samenwerking met allesoversport.nl en Sportzorg.

Je kunt de EHBO app van het Rode Kruis downloaden. Daarin wordt uitgelegd hoe jij jezelf kunt helpen, mocht dat nodig zijn.

Meer tips