De Praktijkbegeleider
Een cursist die de opleiding trainer-coach niveau 3 volgt, heeft een praktijkbegeleider nodig. Een persoon die de toekomstige trainers-coaches op jouw club begeleidt. De cursist kiest, vaak in overleg, zelf de begeleider. Dit kan bijvoorbeeld een collega-trainer zijn op de club.
Wat kan je van een praktijkbegeleider verwachten, waar moet degene aan voldoen en hoe vind je een potentiële begeleider binnen jouw club?
De praktijkbegeleider voor niveau 3:
- Is minimaal 18 jaar;
- Is een trainer-coach met een geldige niveau 3 licentie in de betreffende discipline;
- Heeft de (gratis) KNGU praktijkbegeleidersscholing gevolgd;
- Geeft bij voorkeur les aan de sporters waar de stage-opdrachten van de cursist op aansluiten;
- Helpt de cursist bij het in de praktijk brengen van de geleerde theorie;
- Is in staat om gesprekken over leerstijlen, groeimogelijkheden en verbeterpunten te voeren met de cursist.
Lees hier meer informatie over de inhoud van de praktijkbegeleidersscholing.
Praktijkbegeleiders binnen jouw club
Heeft jouw club de ambitie om meer trainers-coaches op te leiden? Zorg dan dat er ook voldoende praktijkbegeleiders in huis zijn. Het begeleiden van een cursist vergt aandacht en kost dus tijd. Realiseer je dan ook dat één praktijkbegeleider op jouw club niet voldoende is om meerdere cursisten te begeleiden. Benader trainers-coaches die de nodige vlieguren in de zaal al hebben gemaakt en ruime ervaring hebben met het geven van sportlessen. En ook in staat is om gesprekken over leerstijlen, groeimogelijkheden en verbeterpunten te voeren met de cursist.
Stimulans voor praktijkbegeleiders
Een praktijkbegeleider besteedt behoorlijk wat uren aan de begeleiding van een cursist. Maak dan ook vooraf afspraken met elkaar over een eventuele vergoeding of dat het vrijwilligerswerk betreft. Je kan denken aan een vaste vergoeding per cursist of op basis van uren die de begeleider mag declareren.