Grensover­schrijdend gedrag/misbruik melden

Iedereen, van gymnast tot een clubbestuurder en van jurylid tot coach, kan te maken krijgen met vormen van grensoverschrijdend gedrag/ seksuele intimidatie. Dit kan veel emoties en vragen oproepen, ook als je er niet zelf het slachtoffer van bent, maar het ziet gebeuren. Maak je iets mee dat naar jouw idee niet door de beugel kan? Praat erover en/of meld het.

Twijfel je ergens over? Neem vooral contact op. Dat kan op verschillende manieren. Kijk bij de instanties hieronder welke het beste past bij jouw vraag of melding. Weet je niet goed waar je terecht kan? Neem dan contact op met een vertrouwenscontactpersoon van de KNGU:

[email protected]
06-22663522 (Henriët van der Weg)
06-21410802 (Monique Streefkerk)

Jouw vraag of gesprek wordt door alle instanties altijd in vertrouwen behandeld.

Bel de politie of Centrum Seksueel Geweld

Bel de politie bij seksuele intimidatie of misbruik of acute bedreigende situaties: 0900-8844.
Kortgeleden aangerand of verkracht? Bel het Centrum Seksueel Geweld: 0800-0188.

Vertrouwenscontactpersoon club

Bij (dreigende) incidenten binnen jouw club is het eerste aanspreekpunt de vertrouwenscontactpersoon, die je kan helpen en eventueel kan doorverwijzen naar ondersteunende instanties. Voor gegevens: zie de website van jouw eigen club.

Vertrouwenscontactpersoon KNGU

Kun je niet terecht bij jouw club? Neem contact op met een vertrouwenscontactpersoon van de KNGU. De gesprekken die tussen jou en de vertrouwenscontactpersoon plaatsvinden zijn altijd privé. Daarvan wordt niemand op de hoogte gesteld, zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven of van op de hoogte bent.

Heb je vragen? Neem contact op met Henriët van der Weg 06-22663522 / Monique Streefkerk 06-21410802 of mail naar [email protected]. Zij bieden een luisterend oor en zoeken samen met jou naar een oplossing of antwoord.

Centrum Veilige Sport NOC*NSF

Is er sprake van seksuele intimidatie of ander (seksueel) grensoverschrijdend gedrag? En heb je vragen of twijfels om bijvoorbeeld je verhaal te vertellen? Neem contact op met het meldpunt Centrum Veilige Sport van NOC*NSF. Mail naar [email protected] of bel 0900 - 202 55 90 (maandag t/m vrijdag 08.30-17.30 uur).

Online hulp: Chat met Fier 

Chat met Fier is bedoeld voor iedereen die nare ervaringen heeft gehad. Sporten is leuk en gezond. Helaas gebeuren er in de sport ook dingen die niet goed zijn. Is er iets gebeurd tegen je wil? Word je onder druk gezet? Of zie je dingen om je heen gebeuren die niet goed zijn? Erover praten is vaak moeilijk. Misschien durf je niet, ben je bang voor de gevolgen of schaam je je?  De hulpverleners luisteren naar jouw verhaal, geven jou informatie en helpen jou als jij dat wilt. Jouw verhaal en vragen worden altijd vertrouwelijk behandeld. Twijfel je of je met jouw probleem wel bij de chat terecht kunt? Stel gewoon je vraag. De chatmedewerkers staan je altijd te woord.

Chat direct

Anoniem contact via SpeakUp

Wil je een melding doen van seksueel overschrijdend gedrag? Dat kan ook anoniem via SpeakUp. Je kunt kiezen tussen een online melding of telefonisch. Let op: als je belt, krijg je geen medewerker aan de telefoon. Het bericht dat je inspreekt, wordt doorgegeven aan de verantwoordelijke afdeling. Je ontvangt in beide gevallen een persoonlijk meldingsnummer. Je kunt dit nummer gebruiken om de voortgang van je melding te zien.

Het Instituut Sportrechtspraak

De KNGU is aangesloten bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Als melder heb je de mogelijkheid aangifte te doen bij de tuchtcommissie van het ISR. Hoe dat in zijn werk gaat zie je in deze animatie.