Grensoverschrijdend gedrag/misbruik melden

Iedereen, van gymnast tot een clubbestuurder en van jurylid tot coach, kan te maken krijgen met vormen van grensoverschrijdend gedrag/ seksuele intimidatie. Dit kan veel emoties en vragen oproepen, ook als je er niet zelf het slachtoffer van bent, maar het ziet gebeuren. Maak je iets mee dat naar jouw idee niet door de beugel kan? Praat erover en/of meld het.

Twijfel je ergens over? Neem vooral contact op. Dat kan op verschillende manieren. Kijk bij de instanties onderaan deze pagina welke het beste past bij jouw vraag of melding. Weet je niet goed waar je terecht kan? Neem contact op met Henriët van der Weg (vertrouwenscontactpersoon KNGU). Mail naar vanderweg@kngu.nl of bel 055 505 8735 (maandag t/m vrijdag). Jouw vraag of gesprek wordt door alle instanties altijd in vertrouwen behandeld.

Meldplicht seksuele intimidatie
Vanaf januari 2020 is er meldplicht voor bestuurders en begeleiders in het tuchtrecht. Het gaat om een vermoeden van seksuele intimidatie of misbruik. Dus ook als de coach met een vermoeden van seksuele intimidatie naar de vertrouwenscontactpersoon (VCP) komt, moet de VCP hem er op wijzen dat hij meldplicht heeft bij het bestuur.

Begeleiders moeten zich melden bij het bestuur van de vereniging of bij de VCP-bond. En bestuurders van de vereniging moeten zich melden bij de VCP-bond of Centrum Veilige Sport.

Vertrouwens­contactpersoon club

Vertrouwens­contactpersoon KNGU

Centrum Veilige Sport NOC*NSF

Chat met Fier Sport

Anoniem contact via SpeakUp

Bel de politie of Centrum Seksueel Geweld