Coachstaf Olympische Spelen turnen dames bekend

De definitieve coachstaf turnen dames die meegaat naar de aankomende Olympische Spelen in Tokio is bekendgemaakt. De staf bestaat uit bondscoach Bram van Bokhoven en assistent-bondscoaches José van der Veen en Aimee Boorman. Dat betekent dat de coaches uit de huidige staf thuisblijven tijdens de Spelen. Hiermee ontstaat er duidelijkheid en rust rondom het team, dat zich in gezamenlijkheid blijft voorbereiden.

Technisch directeur Mark Meijer licht toe: We zijn nu vijftien weken voor de SpelenVoor iedereen die betrokken is bij de voorbereiding, maar in de eerste plaats voor de atleten, is duidelijkheid nodigDoor alles wat er speelt in de gymsport en rondom de coaches heerst er onduidelijkheid en onzekerheid. Dit is een kwetsbaarheid in het programma en daarnaast hebben de atleten om duidelijkheid gevraagd. Met dit besluit weet iedereen waar hij of zij aan toe is en dat moet voor rust zorgen. We realiseren ons dat het een ingrijpend besluit is omdat er hiermee coaches niet meegaan die betrokken zijn bij het proces van de sporters richting Tokio. 

Door de OS-coachstaf nu beschikbaar te hebben, kan er de komende maanden gewerkt worden aan een goede overdracht. Dat betekent ook dat in het kader van die soepele overdracht de OS-coachstaf wordt toegevoegd aan de bestaande staf tijdens het aankomende EK (van 21 t/m 25 april), zodat zij in een wedstrijdsetting kan meekijken. 

In de praktijk zullen de atleten, tot aan de Spelen, tijdens dagelijkse, individuele trainingen worden begeleid door hun eigen trainer/coach. Vanaf 1 mei gaat de centrale training (die loopt gedurende het Verinorm onderzoek) over naar een centrale voorbereiding richting de Spelen onder leiding van de OS-coachstaf met individuele trainingen met de eigen trainer/coachDeze centrale voorbereiding vindt in Heerenveen plaats. De periode vanaf het EK wordt gebruikt voor de eerder genoemde optimale overdracht van kennis en informatie tussen de individuele trainer/coach en OS-coachstaf waarbij ook het bestaande multidisciplinaire team wordt betrokken. 

Het besluit is genomen in overleg met de directie en het bestuur van de KNGU, die dit besluit steunen.