Parijs en zes finales voor dames

Het damesteam kan nu al terugkijken op een prachtig WK. Want niet alleen zijn de startbewijzen voor Parijs verzilverd: er zijn ook zes finaleplekken behaald. 

Zondagmiddag turnden de dames een stabiele kwalificatie. Het was goed voor een knaller van een totaalscore: maar liefst 161,197 punten. Direct na de eerste subdivisie stonden de dames hierdoor op een tweede plek, rechtstreeks achter Italië. In de avond zijn zij alleen door de Verenigde Staten en Groot Brittannië gepasseerd, waardoor de dag voor de dames afsloot met een voorlopige vierde plek.

Echt zorgen maakten de dames zich niet: ze hadden er door hun sterke optreden tijdens de kwalificatie al veel vertrouwen in dat het genoeg was voor een plek in de top 12. Op maandag werd in de loop van de avond, nog voordat de kwalificaties ten einde waren, al duidelijk dat de dames definitief deel mogen nemen aan de Olympische Spelen. Het team eindigde als zesde land in de kwalificaties, wat ook betekende dat zij zich plaatsten voor de teamfinale (die is weggelegd voor de acht beste teams).

Ook waren de goede prestaties genoeg voor maar liefst vijf individuele finaleplekken. Naomi Visser behaalde met een totaalscore van 54,332 een twaalfde positie in het meerkampklassement (elfde in de opgeschoonde lijst) en Eythora Thorsdottir werd met 52,199 24e (21e in de opgeschoonde lijst). Dat betekent dat beide dames zich klaar mogen maken voor de meerkampfinale op vrijdag.

Het weekend blijkt ook populair bij de dames: op beide wedstrijddagen komen Nederlandse turnsters in actie. Op zaterdag 7 oktober zijn dat Sanna Veerman en Naomi Visser. Zij hebben zich geplaatst voor de brugfinale. Met scores van 14,200 (Sanna) en 14,166 (Naomi) werden zij zesde en zevende in de kwalificaties. Bijzonder is dat er negen finalisten zijn op dit onderdeel. Zowel Ellie Black (Canada) als Lorette Charpy (Frankrijk) werd achtste in de kwalificaties. Zij behaalden exact dezelfde score en mogen beide meedoen aan de brugfinale.

Op de slotdag is Naomi verantwoordelijk voor een Nederlandse deelname aan de toestelfinales. Zij kwalificeerde zich als zevende op vloer met een score van 13,733.

Alle finales worden door middel van een livestream uitgezonden door NOS. De toestelfinales op 7 en 8 oktober worden ook live uitgezonden op NPO 1.

Lees meer

Bekijk alle resultaten