De KNGU steunt Alliantie Dans Veilig

"De KNGU steunt Alliantie Dans Veilig in hun oproep tot een cultuurverandering in de danssport," laat directeur Remco Boer weten. "De KNGU herkent zich in dit proces, omdat wij dat een aantal jaar geleden hebben ingezet."

De KNGU ondersteunt naast de turn- en gymsport ook de danssport, ritmische gymnastiek, rhönradturnen, acrobatische gymnastiek, freerunning, groeps- en trampolinespringen. Na het rapport 'Ongelijke leggers', dat Verinorm in 2021 uitvoerde in opdracht van de KNGU, heeft de bond alle aanbevelingen voortkomend uit dat rapport om de sport veiliger te maken omarmd. Dat resulteerde in de eerste plaats in erkenning en excuses voor het leed van de slachtoffers en daaropvolgend ook in een tegemoetkomingsregeling, die inmiddels is afgewikkeld. "Deze regeling is door de (oud-)topsporters als positief ervaren, zowel op het effect als de proceskant."

De KNGU richt zich op een sportieve toekomst, waarbij de bond gaat voor een plezierig en veilig sportklimaat voor zowel top- als breedtesporters. "Door er met sportbestuurders, sportbonden, sporters, vrijwilligers en trainers uit andere disciplines over te praten, kunnen we veel van elkaar leren," reikt Boer namens de KNGU de hand naar de Alliantie Dans Veilig. "Bij de KNGU stellen we de Visie op de Gymsport en het welbevinden van onze sporters centraal, dat hebben we ook geborgd in onze Meerjarenstrategie," vult Boer aan.

De KNGU is al een aantal jaar bezig om het grensoverschrijdend gedrag in de sport te verkleinen. "Als bond willen we mensen die dat gedrag ervaren oproepen dat te blijven melden,” benadrukt Boer. "Dat kan bij vertrouwenspersonen of bij Centrum Veilige Sport Nederland. Zij zullen op vertrouwelijke en onafhankelijke wijze de meldingen serieus in behandeling nemen."