Ereteken van verdienste in zilver voor jurylid René de Koster

Op zaterdag 19 juni is René de Koster onderscheiden met het 'ereteken van verdienste in zilver'. Deze zaterdag jureerde hij zijn laatste wedstrijd. Meer dan 40 jaar was René actief, in verschillende functies, binnen de gymsport. 

René werd in het zonnetje gezet na afloop van de wedstrijd van de selectieturners in het Topsportcentrum Rotterdam, waar ter gelegenheid van de voorbereiding van de potentiële Nederlandse olympiërs in Tokio een wedstrijd- c.q. trainingshal is ingericht. De speld werd hem namens de KNGU opgespeld door collega-jurylid Vincent Reimering in het bijzijn van veel collega-juryleden en de aanwezige turners van de nationale selectie turnen heren.

Jurylid sinds 1978
In de toespraak werd gememoreerd dat René al sinds 1978 ononderbroken actief is als jurylid, eerst nationaal en sinds 1993, toen hij zijn eerste internationale cursus deed, ook internationaal. Al met al heeft René een lange staat van dienst met zes wereldkampioenschappen, veertien Europese Kampioenschappen, tientallen World- en Challenger Cups, bijna alle Nederlandse Kampioenschappen en nationale wedstrijden. Naast (inter)nationaal jurylid herenturnen was René ook lid van de werkgroep juryzaken en oud-lid productgroep turnen heren. 

De collega-juryleden van René hadden een mooi, symbolisch cadeau voor hem gekocht, te weten een moderne smartwatch. De anekdote hierbij is, dat René zeer vaak bij internationale toernooien ingeloot werd als tijdwaarnemer. René is daarmee de verwezenlijking geworden van de term 'Dutch Timing'. Deze term is een begrip geworden bij de internationale jurygemeenschap herenturnen. Vincent liet René ook weten, dat hij op korte termijn de 'International Judges Longevity Award Gold' kan verwachten, een erkenning van de Internationale Gymnastiek Federatie (FIG) en voorbehouden aan juryleden die zich over een lange tijd verdienstelijk hebben gemaakt op grote mondiale evenementen.

Foto: BRON