WAGC acrobatische gymnastiek | Programma | Livestream

Goud: turnfilm zet leven David Wristers op z'n kop

Een tussenjaar na het gymnasium verandert het hele leven van David Wristers. De Nederlands kampioen sprong van 2016 doet auditie voor de nieuwe turnfilm Goud. Tot zijn grote verbazing krijgt hij een van de hoofdrollen. Een mooiere afsluiting van zijn topsportcarrière had David (20) zich niet kunnen wensen.

Net als veel kinderen mag de beweeglijke, bomenklimmer David na zijn zwemdiploma een sport kiezen. ‘Een vriendje van de basisschool zat op turnen bij Fraternitas hier in Utrecht en toen ben ik een keertje meegegaan. Ik vond het meteen heel leuk.’ Hierna gaat David naar DOS Alphen aan den Rijn en wordt het allemaal steeds serieuzer. ‘Toen ik 15 of 16 was stapte ik over naar de eredivisie want dat wilde ik heel graag. Vanaf dat moment turnde ik 24 uur per week bij Turn4u.’

Auditie
Via trainer Eddy van der Rijst hoort David over de film Goud en doet hij auditie. Regisseur Rogier Hesp wil in eerste instantie een acteur in een half jaar opleiden tot turner. Dat blijkt veel te ambitieus. ‘In een half jaar kan je net een goede handstand maken en met een stand-in zou hij niet de mooie lange takes, die je in de film ziet, kunnen draaien,’ vertelt David. ‘En zo is Rogier op zoek gegaan naar een turner die het emotionele verhaal van Timo kon vertellen.’ Na twee audities is de deal beklonken. David kruipt in de rol van Timo.

Blijven trainen
Hierna volgen acteerlessen van de bekende actrices Saskia Temming en Ariane Schluter zodat David naast zijn turnbagage ook acteerervaring kan inbrengen. ‘Daar heb ik wel heel veel aan gehad, ook om vertrouwen te krijgen. Je kunt nog zo veel repeteren, maar het moet in het moment gebeuren, daar moet je van op aan kunnen.’ En dat gebeurt in de praktijk. De sfeer is goed en het vertrouwen in elkaar is groot. De crew komt in een flow!

Om David op ‘niveau’ te houden, moet hij blijven trainen. ‘Aan het einde van opnameperiode moest ik de moeilijkste oefening neerzetten. Als je niet traint, gaat je niveau snel achteruit. We hebben een balans gevonden in opnamedagen en vier keer per week trainen.’ En dat is helemaal goed gekomen. ‘We hadden tijdens een echte World Cup finale in Stuttgart tien minuten om Timo’s finale te filmen, ik kon de oefening twee keer doen. Dat gaf druk, maar het is gelukt!’

Eenzaamheid
In de film legt vader Ward een enorme druk op Timo. David herkent dit helemaal niet bij zijn ouders. ‘Gelukkig niet!’, zegt hij met een diepe zucht. ‘Mijn ouders hebben me altijd de ruimte gegeven, me aangemoedigd, goed begeleid en nooit gepusht. Ze zeiden natuurlijk wel dat als ik eredivisie wilde turnen, ik er wat voor moest doen.’ Maar David zag het pushen van andere ouders voor zijn ogen gebeuren en kent het daardoor wel.

"Die eenzaamheid, in de film, ervoer ik soms ook" - David


In de film overvalt je de eenzaamheid van Timo. ‘Ja, dat was wel een van de kerngevoelens van Timo. Die onderstroom is de hele film voelbaar.’ Die eenzaamheid als topsporter kent David: ‘In het echt lijk ik helemaal niet op Timo, maar wel in het topsportleven dat hij leidde. Die eenzaamheid ervoer ik soms ook. Als niemand op je middelbare aan topsport doet, ben je daarin soms alleen. En ik was áltijd met turnen bezig. Er was nooit tijd voor iets anders.’

Afsluiten topsportcarrière
Wat David voorafgaand aan het opnemen van de film niet had bedacht, is dat zijn World Cup finale in de film zijn laatste wedstrijd op topniveau wordt. De verkalking in zijn pols is te heftig om op hoog niveau te blijven sporten. ‘Turnen heeft mij enorm veel gebracht. Ik heb veel gereisd, heb een enorme discipline, kan goed plannen en weet wat hard werken is. Maar het allermooiste is, dat ik er ‘t acteren voor in de plaats heb gekregen.’

Goud zien!
Goud vertelt het verhaal van de jonge talentvolle turner Timo en zijn veeleisende invalide vader Ward (Marcel Hensema). Ward turnde vroeger ook, maar kreeg een ongeluk, kan niet meer lopen en zit in een rolstoel. Zoon Timo is topatleet. Wanneer hij wordt gekwalificeerd om te trainen voor het Nederlandse team op het WK, komt de droom van zijn vader uit. Goud is vanaf 20 mei twee weken lang exclusief te zien via Picl (www.picl.nl) - het online platform van de Nederlandse filmtheaters. En vanaf 3 juni is de film ook beschikbaar via andere bekende on demand-kanalen zoals Pathé Thuis, CineMember, Ziggo, KPN, iTunes, Google Play et cetera.

Meer David & Goud
Benieuwd naar de film? Hier vind je de trailer en een interview met Rogier en David op Radio 1. Hierin onder andere een mooie anekdote over de opnames van de WK finale van Timo! Naast zijn hoofdrol in Goud heeft David een kleine rol in de film De oost. Deze film gaat over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en draait waarschijnlijk eind dit jaar in de bioscopen. Volg David via Instagram.

Foto's Myrthe Mosterman