In de spotlights: bondsraadlid Arthur

Arthur Haasbroek (54), sinds kort bondsraadlid bij de KNGU, krijgt gym met de paplepel ingegoten. Als klein jongetje loopt hij met zijn tweelingbroertje Edwin aan de hand van zijn moeder de gymzaal in. “Mijn vader en moeder hadden als uitgangspunt dat wij iets met sport én iets met muziek moesten gaan doen. M’n moeder gymt nog steeds, ze is 80!” Mooie herinneringen heeft Arthur aan zijn jonge jaren in de gymzaal. Samen met zijn twee broers maakt hij onderdeel uit van een kleine jongensselectiegroep. “We begonnen de les altijd met de bal door de zaal te knallen. Daarna gingen we methodisch aan de slag met gym.” 

Parallellen acrobatische sporten

Rond zijn 15e wordt Arthur door zijn trainer aangespoord om een assistentencursus te volgen. Hij rolt het trainersvak in. Parallel aan zijn hobby doorloopt Arthur het CIOS. Z’n sportieve loopbaan krijgt een andere wending als Arthur zijn knie beschadigt door een ski-ongeval. Hij belandt bij de Brandweer, waar hij zich verder ontwikkelt en na 30 jaar nog altijd met veel plezier werkt. Tijdens zijn revalidatie komt Arthur in de wereld van schoonspringen terecht. Hij neemt tijdelijk afscheid van de turnsport en stort zich op het begeleiden van een talentvolle schoonspringster met als hoogtepunt een EK-titel in 1997. “Ik zie veel parallellen in de acrobatische sporten. Van schoonspringen tot kunstschaatsen en freestyle skiën. Dat kun je allemaal leren in de gymzaal.“ 

Voorzittershamer

“Arthur, we gaan weer een show doen. Heb je zin om te helpen?” Deze vraag komt van Arthur’s oud-trainer Jan de Knegt, een gymsportliefhebber in hart en nieren. Zo blijft Arthur tijdens grote uitvoeringen betrokken bij ‘zijn’ gymsport. In 2015 richt De Knegt een stuurgroep op met als doel zes verenigingen in Leiden samen te voegen tot één club. Arthur neemt plaats in de stuurgroep. Zo’n twee jaar later is de samenvoeging een feit: Gymsport Leiden is geboren. “Wie gaat de voorzittershamer hanteren?” vraagt De Knegt zich af en kijkt Arthur aan. Arthur denkt er even over na en besluit het trainersvak te verruilen voor de bestuurskamer.

undefined

Meegaan in de tijd

“Het is leuk om hiermee bezig te zijn. Om nieuw terrein te verkennen. Ik vind het ook ongelofelijk moeilijk om zo’n grote sportclub te leiden”, vertelt Arthur. Hij is voorstander van een bedrijfskundige aanpak en merkt in de praktijk dat de inrichting en uitvoering veelal gestoeld is op het traditionele verenigingsleven. “Thema’s zoals AVG, VOG en de belastingwetgeving zijn moeilijke thema’s waar je bedrijfskundig naar moet kijken. We moeten goed nadenken hoe we mee kunnen gaan in deze tijd. Want als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt.”

Toezichthoudende rol

Afgelopen voorjaar wijst Silvia Bos (accountmanager bij de KNGU) Arthur op de bondsraadverkiezingen: “Arthur, dit vind ik nou echt iets voor jou!” De transitie die de KNGU ondergaat, spreekt hem wel aan. Arthur besluit zich kandidaat te stellen en wordt gekozen als nieuw bondsraadlid. Hij buigt zich in het bijzonder over het aandachtsgebied trainers en coaches. “Doordat ik zelf 30 jaar trainer ben geweest, vind ik het interessant om hierover mee te praten. Ik denk graag beschouwelijk mee op dit thema.” Arthur kijkt met een frisse blik naar zijn toezichthoudende rol binnen de Bondsraad. “Ik zeg vaak: schoenmaker blijf bij je leest, maar kijk wel kritisch mee met de buurman. In dit geval kijk ik mee met de KNGU en het bestuur. Blijven ze op koers? Ontspoort het niet? Liggen hier de kansen? Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen. Het is betekenisvol. En ik kan mijn vakmanschap erin kwijt. Dat vind ik machtig mooi.”