Kwalificatieroute EK turnen dames bekend

De kwalificatieprocedure voor de Europese kampioenschappen turnen dames is bekend. De Europese titelstrijd vindt van 17 tot 20 december plaats in Baku (AZE). Doelstelling van de Nederlandse damesploeg is het behalen van een plek bij de top vijf landenteams en een individuele toestelfinale. In aanloop naar het toernooi zullen in Nederland twee kwalificatiemomenten plaatsvinden.

Het EK-traject wordt op 13 november gestart met een (besloten) trajectselectie training, waarbij de turnsters wedstrijdoefeningen zullen draaien. Naar aanleiding van die training zal bondscoach Gerben Wiersma op 16 november de EK-trajectselectie van maximaal tien turnsters bekendmaken.

Op 21 november is de eerste kwalificatiewedstrijd in Nijmegen, gevolgd door een tweede kwalificatie op 5 december in Heerenveen.

Op 7 december maakt Wiersma het uiteindelijke EK-team en de vervangende turnster(s) bekend.

Alleen turnsters die lid zijn van de Oranjeselectie kunnen deelnemen aan het EK-selectietraject. Turnsters die momenteel nog geen lid zijn van de Oranjeselectie kunnen op 31 oktober (Brabant Trophy) of 6 november (Nationale Instroom Test) alsnog instromen.

Bij de Europese kampioenschappen in Baku zal ook een Nederlands juniorenteam in actie komen. Doelstelling bij de junioren is het behalen van een plek bij de top acht landenteams. De junioren turnen net als de senioren op 13 november een trajectselectietraining, waarna kwalificatiewedstrijden op 21 november en 5 december volgen.