Nederlandse turnploeg niet naar (J)EK

Bij de Europese kampioenschappen turnen in december zullen dit jaar geen Nederlandse turn(st)ers aan de start verschijnen.

In overleg met de medische staf en sportkoepel NOC*NSF is besloten niet af te reizen naar Turkije. "We nemen onze verantwoordelijkheid als land waarin het virus op dit moment zo heftig is en nemen geen risico's. De veiligheid van de sporters en de begeleiding staat voorop. Uiteraard hebben we begrip voor de lastige situatie van onze sporters en het feit dat zij een groot toernooi als de EK zullen moeten missen," zegt technisch directeur Mark Meijer.

Bij de Europese kampioenschappen in het Turkse Mersin staat een junioren- en seniorencompetitie op het programma.

De meerkampwedstrijd bij de senioren zou in eerste instantie gelden als het (continentale) Olympisch kwalificatiemoment, maar de Europese gymnastiekunie EG maakte onlangs al bekend dat te schrappen. De Europese- en internationale gymnastiekunie kijken samen met het IOC naar een nieuwe datum.

De KNGU onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor het organiseren van een vervangend toernooi voor junioren en senioren. Deze wedstrijd zou moeten plaatsvinden in Heerenveen, waar in december een nieuwe turnhal geopend wordt.

Na het uitstellen van de EK in april (Parijs voor dames, Baku voor de heren), werd het toernooi in zijn geheel verplaatst naar Baku (december). Een week geleden werd het toernooi opnieuw verplaatst, dit keer naar het Turkse Mersin. De titelstrijd voor de mannen staat gepland van 9 tot 13 december en die van de vrouwen van 17 tot 20 december.

Vorig jaar greep turner Epke Zonderland de Europese titel aan het onderdeel rekstok. Eythora Thorsdottir won destijds EK-zilver op het onderdeel vloer.