Olympisch ticket Zonderland zo goed als zeker binnen

Donderdag 12 februari heeft FIG de nominatieve inschrijving voor de World Cup in Doha (10 – 13 maart 2021) gepubliceerd (Nominative registration (gymnast)). De Japanse rekstokspecialist Hidetaka Miyachi staat niet op de gepubliceerde lijst met nominatieve inschrijvingen, hetgeen betekent dat hij geen score meer kan toevoegen aan zijn reeks. Daarmee is Epke Zonderland theoretisch winnaar van de World Cup serie en is in dat geval zijn olympisch startbewijs veilig gesteld. 

Epke Zonderland: ‘Geweldig dat het olympisch ticket zo goed als zeker binnen is. Nu hoef ik geen rekening meer te houden met eventuele kwalificatiewedstrijden en kan ik mijn voorbereiding op de Olympische Spelen zo ideaal als mogelijk maken.’ 

Deze World Cup in Doha is de laatste wedstrijd in de serie die meetelt voor een olympische kwalificatie door het winnen van de World Cup serie. Momenteel staat Epke samen met Hidetaka Miyachi op een gedeelde eerste plaats op de ranking lijst (zie hieronder) voor de Olympische Spelen; beiden met 90 punten. 

Bij een gelijke stand wordt, conform de World Cup rules de tie als volgt gebroken:

  • The number of ranks of the three counting competitions achieved by the respective gymnast will be added and the gymnast with the lowest total will prevail.  

Na het toepassen van deze regel is de stand nog steeds gelijk. 

  • If there is still a tie, the final score of the three counting exercises will be added and the gymnast with the highest total score will prevail.   

Deze uitkomst betekent dat de tie in het voordeel van Epke Zonderland wordt gebroken. 

Kwalificatie Qatar
Dit zou betekenen dat Epke Zonderland niet noodzakelij
kerwijs naar Qatar hoeft af te reizen om daar te strijden voor zijn olympische kwalificatie. Met de huidige stand van zaken kan hij bepalen of de optimale voorbereiding kan worden ingericht mét of zonder deelname aan deze wedstrijd. Uiteraard is pas na het publiceren van de definitieve ‘list of qualifiers’ die na de World Cup in Doha bekend zal worden gemaakt met zekerheid te zeggen wie de winnaar is van de World Cup series op het onderdeel rekstok. 

Meer informatie
MAG_list of qualifiers provisional after 7 events out of 8  
ART Apparatus World Cup Rules 2017-2021.pdf 

Hier vind je de pagina van de FIG met alle informatie over de Olympische Spelen in Tokio.