Drie olympische finales voor Nederlandse turnheren

Foto: BSR Agency

De Nederlandse turners hebben tijdens de kwalificatiedag op de Olympische Spelen drie finales weten te bereiken. Casimir Schmidt en Frank Rijken plaatsten zich als respectievelijk 17e en 22e voor de meerkampfinale van woensdag 31 juli. Loran de Munck staat op zaterdag 3 augustus in de toestelfinale voltige.

Het Nederlandse herenturnteam, dat bestaat uit Jermain Grünberg, Loran de Munck, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Martijn de Veer, kwam in actie tijdens de tweede subdivisie van de kwalificatiedag.

Het Nederlandse team maakte tijdens de rondgang langs de toestellen geen grote fouten en noteerde een puntentotaal van 247,295, goed voor een tiende plaats in het teamklassement. Bondscoach Dirk van Meldert baalde achteraf een klein beetje, toen bleek dat een halve punt meer een plek in de teamfinale had betekend. “Aan de andere kant zetten we hier een puntenrecord neer, daar zijn we heel trots op. Drie finales halen is super, toch bijna een full house!” China had de hoogste score: 263,028.

Meerkampfinales Schmidt en Rijken
Ook voor Casimir Schmidt en Frank Rijken zijn de Olympische Spelen nog niet voorbij. Zij treden op woensdag 31 juli aan in de meerkampfinale. Schmidt zette met 82,09 de 17e score neer en Rijken eindigde met 81,233 punten als 23e. Omdat er slechts twee turners per land zich mogen kwalificeren voor een finale, plaatst Rijken zich als 22e voor de eindstrijd. Aan de meerkampfinale doen 24 turners mee. Individueel was de Chinees Zhang Boheng de beste: 88,597. 

Toestelfinale De Munck
Voor De Munck werd het echt billenknijpen, maar nadat de laatste turner zijn oefening op Voltige had voltooid, wist ook de Haarlemmer zich zeker van een finale. Zijn score van 14,766 bleek goed voor de achtste plek, precies voldoende. Aan de toestelfinales doen acht turners mee. Op zaterdag 3 augustus doet De Munck een gooi naar de medailles; alle turners beginnen dan weer met een blanco score.

Turnen op de Spelen
Nederland heeft zich met zowel een heren- als een damesteam gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Parijs. De dames turnen zondag 28 juli hun kwalificatiedag. Namens Nederland komen dan Sanna Veerman, Naomi Visser, Tisha Volleman, Lieke Wevers en Sanne Wevers in actie.

Bekijk het programma