Resultaten WK kwalificatie dames

Maandagochtend 18 oktober is de Nederlandse ploeg in actie gekomen op het WK turnen in Japan. Naomi is inmiddels zeker van een meerkampfinale. Elze en Vera hopen op een finaleplaats. Of ze dat halen, wordt op dinsdag 19 oktober rond 07.30 uur duidelijk.

Het damesteam met daarin de twee WK-debutanten Sanna Veerman (19 jaar) en Elze Geurts (26 jaar), kwam om 04.15 uur Nederlandse tijd in actie bij de kwalificatie.

Kwalificatie
Vera van Pol, die al vaker meedeed aan een WK, turnde tijdens de kwalificatie vier toestellen en behaalde een meerkamptotaal van 48.415.

Ook Naomi Visser kwam uit op vier toestellen en behaalde zonder grote fouten een meerkampscore van 52.266.

‘’Ik kijk met een dubbel gevoel terug op de kwalificatie. Ik heb wat punten laten liggen op ieder toestel, maar ben blij dat ik geen grote fouten heb gemaakt.’’ Naomi Visser

Sanna begon haar kwalificatie op brug en was op weg naar een fantastische, nagenoeg foutloze oefening. Bij het laatste vluchtelement ging het mis en greep ze naast de ligger. Ondanks haar val kwam Sanna uit op een score van 12.433. Op balk scoort ze 11.566. Daarmee komt er een eind aan het WK debuut van Sanna.

Voor Elze begon de kwalificatie op het voor haar belangrijkste toestel, sprong. Om kans te maken op een plek in de finale moet je daar twee sprongen laten zien.

‘’Ik liet twee sprongen zien en wilde daarmee de finale halen. Mijn eerste sprong is een relatief makkelijke sprong die ik goed onder controle heb en vaker heb gedaan op wedstrijden. Mijn tweede sprong was spannender. Die gaat tijdens trainingen in Nederland goed, maar ging hier lastiger op toestellen die ik niet ken. In de kwalificatie ging deze sprong echt fantastisch dus daar ben ik superblij mee.’’ Elze Geurts

Ook op vloer turnde Elze een oefening zonder grote fouten en behaalde een score van 12.966.

Finaleplaatsen
Inmiddels zijn er op het WK in Japan zeven subdivisies geturnd. Op dinsdag 19 oktober gaan nog drie subdivisies van start. Rond 07.30 uur is duidelijk wie zich heeft geplaatst voor een finale. Naast Naomi maakt dus ook Vera kans op een plek in de meerkampfinale. Vera staat na zeven subdivisies op een 23e plaats.

Elze gaat voor een plek in de sprongfinale. Ze staat na zeven rondes nog op de eerste plaats met een puntentotaal van 14.350. Ook op het toestel vloer is er nog een kleine kans op een plek in de finale. Daar staat ze nu zevende op de geschoonde lijst.

De beste 24 turnsters komen in actie tijdens de meerkampfinale. Per toestel plaatsen de beste acht turnsters zich voor de toestelfinales. Voor alle finales geldt dat er maximaal twee turnsters per land in actie mogen komen (geschoonde lijst). 

Kwalificatie turnen heren
Woensdag komen de heren in actie. Meerkamper Casimir Schmidt heeft tijdens zijn training een blessure opgelopen. Door klachten aan zijn schouder en enkel is zijn deelname nog onzeker.

Live meekijken en scores
Het WK turnen is vanaf 21 oktober live te zien bij de NOS via NOS.nl en de NOS-app. De (live)scores van de kwalificatie en de finales vind je hier.

Programma
Het volledige programma van de TeamNL sporters op dit WK vind je hier.