Uitkomen voor een stichting op wedstrijden? Hoe zit dat!?

Lidmaatschap bij de vereniging 
Als sporter ben je lid van een vereniging. De vereniging heeft een lidmaatschap bij de KNGU. Per sporter draagt de vereniging daarvoor bondscontributie af. Op deze manier zijn sporters zichtbaar in de ledenadministratie van de KNGU (CRM). Als sporters worden ingeschreven voor wedstrijden, koppelt het CRM daar de verenigingsnaam aan vast. 

Stichtingen bij de KNGU 
Een stichting heeft een andere rechtsvorm dan een vereniging. Een stichting kent (eigenlijk) geen leden. Maar een bestuur met een gemeenschappelijk doel, zonder winstoogmerk. Ook stichtingen kunnen lid zijn van de KNGU. Zij kunnen hiervoor een buitengewoon lidmaatschap afsluiten. 

Uitkomen voor een stichting? 
Uitkomen voor een stichting op wedstrijden mag. De stichting moet dan een lidmaatschap hebben bij de KNGU. Met het lidmaatschap worden de doelstellingen van de stichting (bij een vereniging de statuten) getoetst. De KNGU vindt het belangrijk dat leden een gemeenschappelijke ambitie hebben, zoals het bevorderen van de gymsport in het algemeen.  

In het verleden… 
Is deze check niet goed gedaan. Zo is het in de afgelopen jaren voorgekomen dat sporters voor een stichting zijn uitgekomen, die geen lidmaatschap had met de KNGU. Vanaf het seizoen 2023-2024 gaan we dit wel controleren. Stichtingen zonder lidmaatschap worden benaderd met deze informatie. 

Ben je werkzaam voor een stichting? En wil je het buitengewoon lidmaatschap aanvragen? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie.