Uitstel Spelen Tokio: reactie turnsport

De Olympische Spelen in Tokio worden uitgesteld naar 2021. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vandaag bekendgemaakt.

De Spelen worden uitgesteld tot uiterlijk de zomer van 2021. De exacte wedstrijddata worden nog bekendgemaakt. “Het is een zeer moeilijk, maar wijs besluit om de Spelen te verplaatsen. Voor de sporters geeft dit duidelijkheid,” zegt technisch directeur Mark Meijer.

Wiersma: ‘Aandacht geven aan wereldprobleem, daarna wedstrijdkalender opnieuw inrichten’ 
De Nederlandse damesturnploeg, onder leiding van bondscoach Gerben Wiersma, is al zeker van een olympisch ticket. Het team plaatste zich vorig jaar bij de WK in Stuttgart voor de Spelen. Volgend jaar in Tokio verschijnen er vier Nederlandse turnsters aan de start.

Bondscoach Wiersma kan zich vinden in het besluit om de Spelen te verplaatsen. “Ik ben blij dat het met een jaar is uitgesteld. De onzekerheid dat de Spelen bijvoorbeeld over een paar maanden al zouden plaatsvinden, is geen wenselijke situatie. Dat je nu de aandacht kunt geven aan een wereldprobleem en in alle rust de wedstrijdkalender weer opnieuw kunt inrichten, is alleen maar goed.”

De bondscoach van de damesploeg ziet echter ook de keerzijde van het verplaatsen van het multisporttoernooi. “Ik ben me zeker bewust van wat dit allemaal betekent voor de organisatie in Japan en het IOC. De impact van zo’n besluit is ontzettend groot, ook voor de sporters. Je werkt jarenlang toe naar zo’n groot toernooi en als het dan met een jaar wordt uitgesteld is dat natuurlijk heel zwaar.”

Wevers: ‘Grootste paniek en onzekerheid is nu weg’
Turnster Sanne Wevers sluit zich aan bij de woorden van Wiersma. “Het is een heftig besluit, maar ik ben het er mee eens. Ik was zeker een voorstander van uitstel. De grootste paniek en onzekerheid is hierdoor ook even weg. Als je niet kunt trainen is het namelijk best lastig om dan vast te houden aan het feit dat de Spelen ondanks de huidige situatie in de wereld dit jaar zouden plaatsvinden.”

De olympisch balkkampioene van 2016 weet nu dat ze zich volledig kan richten op 2021. “We kunnen nu schakelen en een nieuwe planning maken. De grootste onzekerheid is weg.”

Van Bokhoven: ‘Voor nu beste besluit’
Bij de heren heeft turner Bart Deurloo al een olympisch ticket op zak. Epke Zonderland, momenteel aanvoerder van het wereldbekerklassement aan de rekstok, stevent eveneens af op een ticket naar Tokio. “Het is voor nu het beste besluit om de Spelen uit te stellen, maar balen is het wel. Dit is iets waar je als sporter je hele leven naartoe werkt,” zegt bondscoach Bram van Bokhoven.

Zonderland: ‘Zat in goede flow’
Ook turner Epke Zonderland baalt van het uitstel van de Spelen. “Het zat natuurlijk wel in mijn achterhoofd en ik begrijp het zeker: de volksgezondheid staat voorop. Maar balen is het wel. Ik zat echt in een goede flow en hoopte dat af te maken. Nu moet ik het weer even laten varen. Qua periodisering komt er een heel seizoen bij. Ik heb tijd nodig om daarover na te denken en de juiste beslissing te nemen,” zegt Zonderland. 

Over het vervolg van de olympische kwalificatieprocedure, inclusief bijvoorbeeld de World Cup reeks waarin Epke Zonderland deelneemt, is vooralsnog niets bekend. Dit zal op een later moment bekend worden gemaakt door onder andere de internationale gymnastiekunie FIG.