Programma EK turnen heren | Livestream senioren | Livescores

Van Leeuwen legt functie neer

Jeroen van Leeuwen legt per direct zijn functie als technisch directeur bij de KNGU neer. Hij was sinds mei 2022 in dienst bij de KNGU en als technisch directeur verantwoordelijk voor de talent- en topsportprogramma’s binnen het dames- en herenturnen. Er is een verschil van inzicht ontstaan over de wijze waarop met deze programma’s optimale resultaten geboekt kunnen worden. Dit heeft geleid tot een vertrouwensbreuk tussen enkele leden van de technische staf en Van Leeuwen.

KNGU-directeur Remco Boer respecteert de keuze van Van Leeuwen. “Ik vind het een moedig besluit van Van Leeuwen om zijn functie neer te leggen. Hij heeft veel betekend voor de ontwikkeling en transitie van de Nederlandse gymsport. Binnen en buiten de organisatie is veel waardering voor de invulling die hij heeft gegeven aan de functie van technisch directeur. Onder zijn leiding hebben zowel het heren- als het damesteam zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2024. Het is bewonderenswaardig hoe de turnsport onder zijn leiding in relatief korte tijd weer positief op de kaart is gezet.”  

“Bij mijn indiensttreding waren de uitdagingen binnen de gymnastiekunie en de turnsport zeer groot”, blikt Van Leeuwen terug op zijn start bij de KNGU. “Vanuit dit vertrekpunt hebben we een heel heldere wens en ambitie vastgesteld met twee belangrijke pijlers; een veilig en integer (top)sportklimaat en op sportief gebied weer meedoen met de wereldtop. Voor mij zijn deze twee doelstellingen altijd leidend geweest in mijn werkzaamheden als technisch directeur en ik ben trots op de grote stappen die wij hierin hebben gezet. Dat ik nu, middenin het transitieproces en zo vlak voor de Spelen, mijn functie neerleg, is een heel moeilijke maar weloverwogen beslissing én is voor mij heel teleurstellend. Maar ik wil geen concessies doen aan de voor mijzelf en de sport belangrijke kernwaarden als vertrouwen, integriteit en transparantie. Ik wens mijn collega’s, sporters en iedereen die zich met hart en ziel inzet voor de turnsport het allerbeste en kijk uit naar fantastische prestaties op de aankomende Spelen”, aldus Van Leeuwen. 

Olympische Spelen 2024
Er is nog geen opvolger voor Van Leeuwen bekend, maar Boer benadrukt dat de voorbereidingen op de Olympische Spelen van Parijs volgens planning doorgaan. “De KNGU wil het vertrouwen binnen de organisatie zo snel mogelijk herstellen om de continuïteit van het talent- en topsportprogramma te waarborgen. Ondanks het vertrek van Van Leeuwen kijken we positief naar de toekomst.” De KNGU is met NOC*NSF in gesprek over de invulling van de positie van technisch directeur.

Gerelateerd

Crielaard interim-TD KNGU

Heleen Crielaard is aangesteld als ad interim-technisch directeur bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). Crielaard is een ervaren manager, die haar sporen verdiende in het bedrijfsleven en bij maatschappelijke organisaties. Ze is de tijdelijke opvolger van Jeroen van Leeuwen. NOC*NSF heeft aangeboden om ter extra ondersteuning oud-turnbondscoach Bram van Bokhoven als prestatie-manager aan de KNGU te verbinden, als optimale voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs.

Lees meer

Alle artikelen