Wereld Gymnaestrada 2023 naar Amsterdam

Amsterdam is in augustus 2023 het toneel voor de Wereld Gymnaestrada. Het is de derde keer dat de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) ’s werelds grootste breedtesportevent krijgt toegewezen.

Met de klinkende pay-off ‘Gym is coming home’ en een sterk inhoudelijk verhaal wisten de drie organiserende partijen - de KNGU, gemeente Amsterdam en TIG Sports - de Internationale Gymnastiekfederatie (FIG) vanochtend te overtuigen en mag Nederland zich opmaken voor een spetterende 17e editie in de hoofdstad. In 1991 vond de zevende editie van de Gymnaestrada ook plaats in Amsterdam.

“Een uniek evenement in de stad Amsterdam waarbij het niet gaat om winnen, maar om het plezier en laten zien van talent”, zegt Simone Kukenheim, wethouder Sport van de gemeente Amsterdam. “Alle Amsterdammers kunnen een week lang genieten van sportdemonstraties en optredens op diverse pleinen en plekken in de stad en actief meedoen aan uiteenlopende clinics.”

Met maar liefst 20.000 atleten is de Wereld Gymnaestrada op recreatief niveau het grootste sportevenement ter wereld, dat vierjaarlijks plaatsvindt. Uit alle hoeken van de wereld komen de deelnemers naar dit ongekende spektakel. Een breed spectrum aan sporten komt voorbij: van rope skipping, rhönrad, freerunning, acrogym, aerobics tot gymnastiek en trampoline- en groepsspringen. Het wedstrijdelement is vervangen door show. Het gaat om meedoen, plezier hebben en jong en oud onderdeel laten zijn van de gymsport. Saamhorigheid en sportverbroedering ten top.

“De Wereld Gymnaestrada is in alle opzichten groots”, aldus Norbert Chevalier van TIG Sports. “De RAI en het Olympisch Stadion, waar we de opening en sluiting houden, vormen het hart van het evenement. De open podia op iconische plekken in de gehele stad zullen niet alleen de deelnemers maar iedereen in Amsterdam inspireren. De komende jaren zullen we nodig hebben om de organisatie zo perfect mogelijk te maken. Met de KNGU, de gemeente Amsterdam en Topsport Amsterdam hebben we dat al ingezet.”

KNGU-directeur Marieke van der Plas is enthousiast over het samenwerkingsverband met de andere partijen en kijkt reikhalzend uit naar de samenwerking met alle gymverenigingen in Nederland. “We zijn bijzonder trots dat we de Wereld Gymnaestrada voor de derde keer naar Nederland halen. 70 jaar nadat de eerste editie in Rotterdam plaatsvond, zetten we wederom de Nederlandse gymsport op een internationaal podium en geven we ook een impuls aan de recreatiesport in ons land.” De KNGU zet zich de komende jaren in om meer mensen te laten bewegen. De Wereld Gymnaestrada is hier een mooi voorbeeld van.