Programma EK turnen heren | Livestream senioren | Livescores

Wetenschappelijk onderzoek en melden van individuele zaken

Het wetenschappelijk onderzoek
Meer dan ooit is er aandacht voor het onderwerp van een veilige en pedagogisch verantwoorde gymsport, en wat daarvoor nodig is. De verhalen die de afgelopen weken naar buiten kwamen, bevestigen de noodzaak om het systeem écht te veranderen en een cultuurverandering te bewerkstelligen.

Als KNGU zetten we constant stappen om die cultuurverandering te versnellen. Een van de dingen die in gang wordt gezet is het onafhankelijk onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en de aanpak hiervan binnen de gymsport. Het gaat dus om alle disciplines, dames en heren, alle leeftijden en niveaus. Bovendien richt het onderzoek zich op alle betrokkenen, het gaat dus niet alleen om grensoverschrijdend gedrag van trainers/coaches, maar ook van begeleiders, fysiotherapeuten, juryleden et cetera. 

De voorbereidingen voor het onderzoek vonden plaats in de zomermaanden. In september gaat het daadwerkelijk van start. De volgende sporters worden betrokken in het onderzoek:

  • Voor sporters die vóór 2014 actief waren op semi- en topsport niveau binnen de gymsport wordt er een ‘knop’ op de website geplaatst, met daarbij de link naar de vragenlijst*
  • Sporters die tussen 2014 en nu actief zijn/waren op semi- en topsport niveau binnen de gymsport ontvangen per e-mail een link naar de vragenlijst*
  • Voor de breedtesport wordt er gebruik gemaakt van een steekproef van het totale ledenbestand. Zodat een deel van de sporters per e-mail een link ontvangt naar de vragenlijst*

*de vragenlijst bevindt zich in een afgeschermde online-omgeving. De antwoorden zijn niet te herleiden naar individuen.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben betreffende het onderzoek, dan kan je contact opnemen met onderzoekster Marjan Olfers via [email protected].

Melding van individuele zaken
Deelname aan dit onderzoek is niet hetzelfde als een melding doen van ervaren grensoverschrijdend gedrag. Het onafhankelijk onderzoek richt zich op de aard en omvang van misbruik en grensoverschrijdend gedrag bij de begeleiding van jonge sporters binnen alle disciplines van de KNGU.

Een melding is specifiek gericht op de persoon die zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. We roepen alle sporters, clubs en trainers/coaches op melding te maken van negatieve ervaringen met grensoverschrijdend gedrag zowel van nu als uit het verleden.

Heb je een vraag, of wil je een melding doen, neem dan vooral contact op. Dit kan op verschillende manieren. Kijk bij de instanties welke het beste past bij jouw vraag of melding.