Naar buiten!

Tijdens de eerste lock-down periode in het voorjaar hebben wij ontdekt dat buiten gymsporten eigenlijk heel tof kan zijn. Maar wist je dat het ook in deze winterperiode, met slechter weer, prima kan? Naast het volgen van de protocollen (voor veilig en verantwoord sporten), vraagt dit creativiteit en energie. En durf anders te denken; onze tip: probeer je binnenles niet 1-op-1 te vertalen naar een buitenles. Maak er een moment van om samen met jouw kinderen buiten te ‘spelen’. Buitenspelen is namelijk niet alleen erg leuk voor kinderen, maar ook nog eens ontzettend gezond! Bekijk deze video van Erik Scherder waarin hij uitlegt voor Jantje Beton wat buitenspelen doet met de hersenen.

Zorg voor een moment van beweging, plezier en ontspanning. We realiseren ons dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Zoals we bij de KNGU al lang weten ben jij de verbindende factor op jouw club en we waarderen jouw inzet in deze lastige periode enorm! Voor en achter de schermen doen wij ons best voor jou. Op deze pagina willen we je van meer informatie, tips en inspiratie voorzien.

2-5 jaar

Naar buiten met peuters en kleuters, kan dat? Het antwoord is ja. Met weinig materiaal en een extra paar ogen kun je heerlijk bewegen met die kleintjes. Makkelijk is het ook, ze kunnen gewoon in hun alledaagse kloffie komen bewegen. Wel even zorgen dat ze thuis allemaal hebben geplast. Veel plezier! 

20190614 DSCF0008

6-18 jaar

Voor de oudere doelgroep kunnen de documenten hieronder helpen om eenvoudig een buitenles samen te stellen. De lesblokken zijn gericht op kracht, conditie, balans, lenigheid en basis gymsport oefeningen, zodat jouw sporters goed voorbereid zijn om, als de omstandigheden het weer toelaten, de draad weer op te pakken. 

In samenwerking met Beter Turnen zijn lesblokken uitgeschreven voor de warming-up (bestaande uit een dans + spelvorm), de kern en de afsluiting. Pak uit alle vier de blokken wat oefeningen en stel zelf zo jouw eigen les samen.

Lesopbouw

  1. Start met de dans/demo (laat de sporters thuis oefenen en deel jullie versie via social)
  2. Kies een spel voor de warming up
  3. Ga aan de slag met de lesblokken
  4. Kies een spel als afsluiter
  5. Herhaal eventueel de dans/demo

In samenwerking met Kleuren Turnen hebben we lessen ontwikkeld voor hoger niveau turnen.

Dansinspiratie tijdens de les

Lesblokken

Spelvormen (warming-up/sluiting)

Voorbeeld buitenles jongens

Buitenlessen turnen (hoger niveau)

Maak een eigen versie van The Clip

Voorbeeld lenigheid/stretchen

Wereld Gymnaestrada

Wist je dat de warming-up gemaakt is door de vrijwilligers van de Wereld Gymnaestrada? Dat is het grootste breedtesport evenement van de wereld. Het mooie is dat de KNGU samen met de stad Amsterdam in 2023 het event host. Jouw sporters kunnen dus eenvoudig meedoen. Wil je meer weten? 

Check het hier

Tips voor materiaal gebruik

In dit document vind je alle tips over hoe om te gaan met materialen tijdens het buitensporten.

DG on the Move

Heb je wat extra materiaal nodig? Maak dan gebruik van de DG on the Move beweegkar!

Inspiratie online lessen

Inspiratie nodig om jouw sporters online les te geven? Bekijk de voorbeeldvideo's van KNGU sporters en coaches. Zij gingen live op het Instagram van Dutch Gymnastics.