Opleidingen turnen dames

Wil jij lesgeven in de sportdiscipline turnen dames of jezelf verder ontwikkelen op dit vlak? Bekijk hieronder welk opleidingsniveau of bijscholing bij je past:

Opleiding
Wil jij trainer-coach worden?

 • Niveau 1: Assistent trainer-coach (via gymsport)
  Vanaf 10 jaar kun je met de niveau 1 opleiding spelenderwijs kennismaken met het trainer-coachvak. Dit betreft een brochure met opdrachten die je op de sportclub, onder begeleiding van een praktijkbegeleider, uitvoert.
 • Niveau 2: Assistent trainer-coach (via gymsport)
  Vanaf 14 jaar kun je assistent trainer-coach worden en leer je lesdelen geven onder begeleiding van een zelfstandig trainer-coach. Dit is een introductie op de niveau 3 opleiding. Deze opleiding is relatief kort en betaalbaar, zodat je kunt ervaren of lesgeven iets voor je is.

 • Niveau 3: Zelfstandig trainer-coach
  Vanaf 16 jaar kun je de niveau 3 opleiding volgen tot zelfstandig trainer-coach als je in het bezit bent van een niveau 2 diploma. Vanaf 18 jaar is dit diploma niet vereist. In deze opleiding leer je hoe je een lessenserie kan voorbereiden, uitvoeren en evalueren. Daarnaast ga je aan de slag met het coachen van sporters tijdens een activiteit of wedstrijd, organiseren van kleinschalig sportaanbod, aansturen van een assistent en monitoren van de voortgang van sporters. De opleiding bestaat uit een sportoverstijgende fase, en een disciplinespecifieke fase.

  Fundamentfase

  Disciplinefase


  De discipline turnen dames richt zich op startende turnsters, die gemiddeld meer dan vijf uur per week trainen en deelnemen aan 5e divisie wedstrijden of hoger. Wil je lesgeven aan gymsporters waarbij minder nadruk ligt op presteren en je toewerkt naar demo's, meetmomenten en/of wedstrijden tot de 5e divisie? Ga dan naar de opleiding gymsport.

  Volg je een MBO-opleiding sport en bewegen? Dan kun je je niveau 3 opleiding halen via het betreffende keuzedeel.


 • Niveau 4: Zelfstandig trainer-coach (via NOC*NSF)
  Vanaf 18 jaar kun je de niveau 4 opleiding volgen. Je dient hiervoor in het bezit te zijn van een niveau 3 opleiding en, bij voorkeur, werkervaring als trainer-coach. In deze opleiding verdiep je je verder in het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van trainingen. Daarnaast ga je aan de slag met het coachen van sporters bij wedstrijden, ondersteunen van sporttechnisch beleid, samenwerken met begeleidingsteam en onderhouden van externe contacten, scouten van sporters.


Bijscholing
Ben jij al trainer-coach en wil je je verder ontwikkelen op het gebied van recreatieve lesgeven aan sporters vanaf 6 jaar? Hieronder vind je het cursusaanbod. Jouw licentie is 4 jaar geldig. Om deze geldig te houden moet je binnen die 4 jaar 16 licentiepunten hebben behaald. Het aantal licentiepunten wordt berekend vanaf het moment van de verlengingsaanvraag tot 4 jaar terug. 

De licentie wordt niet automatisch verlengd. Dit kun je zelf doen door in te loggen in je licentieoverzicht met je relatienummer en geboortedatum.

Niveau 3
Bij verlenging van een niveau 3 licentie maakt het aantal punten per niveau niet uit. Bijscholingen op niveau 3 en niveau 4 worden beiden meegenomen in het totaal aantal.

Niveau 4
Bij verlenging van een niveau 4 licentie heb je minimaal 8 punten op niveau 4 nodig. Deze punten mogen zowel via disciplinegerichte bijscholingen als via sportbrede bijscholingen zijn behaald. De overige 8 punten mag je op niveau 3 behalen.