AVG wetgeving voor clubs

Mag een podiumfoto nu wel of niet en kan de foto op de site van de club? Mogen ouders en trainers-coaches ook foto’s en video’s maken? Mag ik een livestream organiseren tijdens een wedstrijd? Hoe zorg ik voor toestemming? De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) roept nog steeds vragen op. We zetten het beknopt voor je op een rijtje in onderstaande documenten.

Is jouw club eigenlijk al AVG OK?
Jouw leden willen dat hun persoonsgegevens veilig zijn als ze die aan je toevertrouwen. Ze willen dat je er zorgvuldig mee omgaat en zorgt voor een goede beveiliging. Met het AVG-Programma van Stichting AVG regel je dat snel en eenvoudig. Als lid van de KNGU kan tegen een voordelig tarief gebruik maken van het AVG-Programma.

70% korting voor leden
Als gymclub profiteer je van 70% korting op het AVG-Programma en betaal je €66,- per jaar (exclusief BTW). Het AVG-programma is een online stappenplan dat je helpt met het voldoen aan de AVG. Elke stap in het plan heeft een video en heldere uitleg. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met NOC NSF, sportclubs en juridische experts. Ook staat de juridische helpdesk tot jouw beschikking voor al je AVG vragen.

De voordelen voor jouw club:

 • Snel en eenvoudig je AVG in orde
 • Een uitlegvideo bij elke stap
 • AVG-Opleiding voor iedereen binnen jouw club
 • AVG verklaring (om aan te tonen dat je alles hebt gedaan)
 • Altijd gratis updates
 • Handige voorbeelddocumenten
 • Datalek stappenplan
 • Eerstelijns juridische AVG helpdesk staat voor je klaar

Abonnement en tarieven
Ga je als club een abonnement aan met het AVG-Programma, dan wordt dit abonnement voor een jaar aangegaan. Er geldt een opzegtermijn van drie maanden. Dit betekent dat je tot uiterlijk drie maanden voor het einde van het jaar het abonnement kunt opzeggen bij het AVG-Programma.

Tarief inclusief 70% korting: € 5,50 per maand (exclusief BTW)

Meld je hier aan.

Nu met AVG OK-vignet!
Ben jij al deelnemer van AVG-Programma? Als je het programma hebt ingevuld en actief gebruikt mag je kosteloos het AVG OK-vignet voeren. Met het AVG OK-vignet kun je aan je (toekomstige) leden laten zien dat jij de AVG serieus neemt en er alles aan hebt gedaan om aan de AVG te voldoen. Log in bij AVG-Programma om je vignet te activeren. Ben je nog geen deelnemende club van AVG-Programma? Als je je nu aanmeldt, kun je ook kosteloos gebruik maken van het AVG OK-vignet.

FAQ

 • Voor wie geldt de AVG-wet

  De Europese privacywet geldt al vanaf 25 mei 2018 voor alle organisaties/clubs die persoonsgegevens verwerken. Dat is dus bijna elke organisatie/club. Denk aan:

  • Bedrijven, groot
  • Bedrijven, MKB (midden/klein)
  • ZZP’ers
  • (Sport)clubs
  • Zorginstanties en -professionals
  • Verenigingen van eigenaren
  • Stichtingen

  De wet geldt voor álle bedrijven, organisaties en clubs die persoonsgegevens verwerken van klanten, personeel, leden of andere personen. De wet maakt geen onderscheid tussen grote of kleine organisaties/clubs. Kortom, iedereen moet aan deze wet voldoen. En omdat er actieve controle is van AP (Autoriteit Persoonsgegevens) is het slim om te zorgen dat je er aan voldoet.

 • Hoe weet ik of ik ook aan de AVG-regels moet voldoen?

  Dat moet iedereen. Als je persoonsgegevens in je bezit hebt, zoals naam, adres, e-mailadressen van bijvoorbeeld klanten, personeel, leden, etc. Als je dat soort gegevens opslaat, moet je aan de AVG-wet voldoen. De Europese privacywet geldt voor álle organisaties/clubs die persoonsgegevens verwerken, ongeacht of ze klein of groot zijn, nationaal of internationaal, privaat of publiek. Ook al doe je er weinig mee, dan moet je dat wel opschrijven. De wet verplicht je om aan te tonen hoe je met persoonsgegevens omgaat.

 • Ik sla (bijna) geen persoonsgegevens op. Moet ik dan toch aan de wet voldoen?

  Ja. De wet maakt geen onderscheid tussen grote en kleine organisaties/clubs of veel en weinig gegevens. Bijna elke organisatie/club in Nederland verwerkt persoonsgegevens, bijvoorbeeld in een klantenbestand, een ledenbestand, de personeelsadministratie, een CRM-systeem of bij gebruik van cameratoezicht. In alle gevallen moet je vastleggen wat je doet (of juist niet doet) om aan de AVG-regels te voldoen.

 • Wat gebeurt er als ik niet aan de AVG-regels voldoe?

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) controleert actief of organisaties/clubs zich aan de AVG houden. Dat doen ze na klachten (circa 25.000 per jaar) of via steekproeven of na datalekken (circa 24.000 per jaar). Zij kunnen ook boetes uitdelen. Boetes kunnen oplopen tot maximaal 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde omzet als je je niet houdt aan deze privacywetgeving. De AP heeft meerdere boetes opgelegd voor uiteenlopende overtredingen. Enkele recente voorbeelden zijn € 475.000 voor Booking.com, € 12.000 voor een orthodontiepraktijk, € 525.000 voor een loyaltyplatform en € 15.000 voor een onderhoudsbedrijf. Opvallend is dat de laatste tijd meer kleine(re) organisaties worden gecontroleerd en beboet. Zorg dat je je AVG op orde hebt, zodat het jou niet overkomt.

 • Wat gebeurt er als ik AVG-proof ben en de wet verandert?

  Aan de AVG-wetgeving voldoen is een continu proces. Wanneer je een abonnement hebt bij het AVG-Programma, informeren en begeleiden zij je hierbij. Zodra er iets wijzigt, word je daarvan op de hoogte gebracht. Je moet zelf ook regelmatig checken of alles in je AVG-Programma nog up-to-date is. Heb je nieuwe leveranciers of medewerkers? Sla je extra gegevens op? Kloppen je back-ups nog? AVG-proof blijven kan alleen als je regelmatig checkt of je alles nog op orde hebt. Klaar zijn met AVG bestaat dus sowieso niet.