Onder­scheidingen KNGU

Een onderscheiding is een ereteken dat iemand kan ontvangen vanwege zijn verdiensten of als eerbetoon. De KNGU eert alle mensen die zich inzetten of hebben ingezet voor de gymsport, op alle niveaus van de vereniging. Want één ding is zeker, de gymsport kan niet bestaan zonder hen.

Ereleden KNGU

Wil jij (voor iemand) een onderscheiding aanvragen, bekijk hieronder alle onderscheidingsmogelijkheden: 

1. Jubileumspelden voor clubleden

Speciaal voor KNGU-clubleden zijn er jubileumspelden beschikbaar. Deze spelden worden uitgereikt bij een langdurig lidmaatschap van 25, 40, 50, 60, 75 en 90 jaar en worden kosteloos toegestuurd.

1.1 Voorwaarden

De spelden kunnen aangevraagd worden voor clubleden die ononderbroken lid zijn van een bij de KNGU aangesloten club of verenigingen. De tijd dat men lid is geweest van een KNGV, KNCGV of KNGB club/vereniging(en) telt ook mee. Op het moment van aanvragen van de jubileumspeld moet het clublid in dat jaar nog steeds clublid zijn van een bij de KNGU aangesloten club.

1.2 Aanvragen jubileumspelden

Voor het aanvragen mail dit bestelformulier (ingevuld) naar Serviceteam SupportHoud bij je bestelling rekening met een levertijd van circa vijf werkdagen (mits op voorraad) na ontvangst van het bestelformulier.

2. Clubjubileum 

Heeft de club een jubileum te vieren? Vergeet niet de KNGU te informeren! Het is een mooie promotie voor jouw club om de cadeaus uit te reiken op bijvoorbeeld een receptie, een jaarvergadering of een andere activiteit van jouw club waar veel mensen bij zijn betrokken. 

Wij besteden aandacht aan de volgende jubilea:

  • 25-jarig bestaan: een KNGU-cadeaubon.
  • 50-jarig bestaan: een KNGU-cadeaubon en een kleine jubileumvlag.
  • 75-jarig bestaan: een KNGU-cadeaubon en een kleine jubileumvlag.
  • 100-jarig bestaan: een KNGU-cadeaubon en een DG-vlag.
  • 125-jarig bestaan: een KNGU-cadeaubon en een cadeau. 
  • 150-jarig bestaan: een KNGU-cadeaubon en een cadeau.
2.1 Aanvragen clubjubileum

Jubilea moeten tenminste drie maanden voor de datum van het jubileum worden aangemeld bij het KNGU-Bondsbureau. Voorwaarde is dat de club minimaal tien jaar  lid is van de KNGU of één van diens rechtsvoorgangers. Je kunt een mail sturen naar Serviceteam Support . Een jubileum dat achteraf wordt gemeld, kunnen wij helaas niet meer in behandeling nemen. 

Let op: de KNGU onderneemt geen actie als je niet zelf het jubileum aanmeldt

2.2 Predikaat Koninklijk

De KNGU heeft het predikaat Koninklijk en is een overkoepelende organisatie van verenigingen en organisaties op het gebied van gym in de breedste zin van het woord. Het predikaat Koninklijk wordt sinds enige tijd niet meer toegekend aan sportverenigingen.

3. Onderscheidingen vrijwilligers

Binnen de KNGU zijn zeer veel vrijwilligers actief. Als bestuur van een club kun je ‘jouw’ vrijwilligers bij speciale gelegenheden of bij een afscheid in het zonnetje zetten. 

Je kunt voor jouw leden die zich gedurende een aantal jaren op vrijwillige basis hebben ingezet voor de gymsport op lokaal, en/of district en/of landelijk niveau een onderscheiding aanvragen. Betaalde functies komen niet in aanmerking voor een onderscheiding. 

Voor het toekennen van onderscheidingen zijn criteria vastgesteld. Het Bondsbureau beoordeelt de aanvraag. Vanwege de zorgvuldigheid worden deze criteria niet openbaar gemaakt.

De KNGU kent de volgende onderscheidingen:

3.1 Onderscheidingen vrijwilligers/leden van de KNGU:

Erelidmaatschap bij een club
Een vereniging is autonoom in het benoemen van een erelidmaatschap bij de club, dit regel je dus zelf binnen jouw club volgens jouw statuten/huishoudelijk reglement. 

3.2 Onderscheidingen clubleden:
  • Ereteken van verdienste in zilver 
  • Teken van verdienste in goud 
  • Teken van verdienste in zilver 
  • Teken van verdienste in brons 
3.3 Aanvraag onderscheidingen clubleden

Een aanvraag moet door de club tenminste zes weken voor de datum van uitreiking worden ingediend bij Serviceteam Support.

Het uitreiken van een onderscheiding van een clublid wordt gekoppeld aan een officieel moment, bijvoorbeeld tijdens een receptie, een jaarvergadering of bij een jubileum van een club. 
Let je erop dat je een onderscheiding aanvraagt bij een speciale gelegenheid en niet nadat de vrijwilliger/clublid al enkele jaren is gestopt met zijn vrijwilligerswerk. 

Het aanvraagformulier voor onderscheidingen clubleden kun je hier downloaden. 

3.4 Uitreiking onderscheidingen

Als een onderscheiding op clubniveau wordt toegekend, neemt Serviceteam Support contact op om afspraken te maken over de uitreiking. 

4. Technisch kader (leiding) 

Er is in het verleden gevraagd een onderscheiding beschikbaar te stellen voor leiding die in dienst is bij de vereniging. Als iemand voor het lesgeven salaris ontvangt, dan komt hij of zij niet in aanmerking voor een onderscheiding. Ook activiteiten zoals het begeleiden van sporters naar wedstrijden en dergelijke horen bij de taken van leiding. 
De leid(st)er is in dienst bij de vereniging. Op basis hiervan is een vereniging zelf verantwoordelijk om leiding te onderscheiden of op een andere manier een blijk van waardering te geven. Uiteraard kan een vereniging te allen tijde ook voor leiding een lidmaatschapsspeld (25, 40, 50, 60, 75 en 90 jaar via Serviceteam Support) aanvragen.  

Contactgegevens
Aanvragen of informatie, stuur een mail naar Serviceteam Support