‘Je kunt jezelf enorm ontwikkelen als bondsraadlid’

Marijke Fleuren zei volmondig ‘ja’ toen ze werd benaderd voor de onafhankelijke voorzittersrol van de kiescommissie voor de bondsraadverkiezing. Marijke houdt van sport in al zijn verschijningsvormen. Ze is haar leven lang al actief in de hockeysport. Momenteel is ze President van de Europese Hockey Federatie en Executive Board Member van de overkoepelende wereldhockeybond FIH. In het verleden coördineerde ze het programma ‘Samen voor Sportiviteit en Respect’ dat onder andere door de KNGU werd uitgevoerd.

De kiescommissie is nieuw in het leven geroepen om een objectief werving- en selectieproces te waarborgen tijdens de bondsraadverkiezing. De commissie, bestaande uit een onafhankelijke voorzitter, 2 niet herkiesbare bondsraadleden en 2 KNGU-leden, voert op basis van het functieprofiel en de aandachtsgebieden gesprekken met potentiele bondsraadleden, en maakt uiteindelijk een definitieve keuze voor de samenstelling van de vernieuwde Bondsraad.

Meerwaarde toezichthoudende rol

“De KNGU is niet helemaal vreemd voor me. Jarenlang heb ik een project ter bevordering van sportiviteit en respect begeleid voor de bonden, waaronder de KNGU. De KNGU is een veelzijdige bond. Het spreekt me aan dat het verder gaat dan alleen turnen en gym en ook bijvoorbeeld dans omvat”, zegt Marijke in reactie op haar benoeming. Governance is één van de favoriete deelgebieden van Marijke. “Ik heb veel ervaring opgedaan bij de hockeybond op het gebied van internationale governance. Het is een knap proces zoals de KNGU de veranderingen in het bestuursmodel doorvoert.”

“Of ik parallellen zie tussen de hockey- en gymsport? Nou ja, het is individueel versus teamsport, dus dat is wel anders. De enige duidelijke overeenkomst die ik zie, is dat bij beide sporten plezier voorop staat. Het gaat niet alleen om de selectie en de top, maar ook om de weg er naartoe. Dat mensen sporten én plezier hebben. Met name het pedagogische aspect van coachen en trainen heb ik ook echt pas geleerd bij het Veilig Sportklimaat, hoe belangrijk het is dat elke coach en trainer dit snapt. Dat je een veilige omgeving creëert bij de pupillen en het veel meer gaat om de relatie.”

Nieuwe vaardigheden opdoen

Marijke spreekt uit eigen ervaring als ze het over de meerwaarde heeft van een toezichthoudende rol als bondsraadlid. Ze benadrukt hoe mooi het is om met een groep iets tot stand te brengen en samen met mensen het beste te geven voor de sport waar je mee bezig bent. Om vaardigheden op te doen zoals vergaderingen leiden, luisteren, compromissen sluiten en de angel ergens uithalen. “Het brengt jezelf ook wat. Niet alleen de KNGU. Je ontmoet andere mensen, je hoort andere meningen. Je kunt kennis inbrengen en kennisnemen en daarbuiten dingen vergelijken, waardoor je ook weer andere keuzes maakt. Je verbreedt je scope. Je wordt een completer iemand. Het geeft een goed gevoel. En het is veel meer dan het doel bereiken. Het proces daar naartoe doet heel veel. Je moet wel oplossingsgericht zijn”, licht Marijke toe. “En het gebeurt niet altijd zoals jij dat wilt.”

Door de jaren heen heeft Marijke veel geleerd van diverse bestuursfuncties. “Dat gaat eigenlijk geruisloos. Ik heb bagage gekregen en vind het mooi om deze ervaring ergens anders te gebruiken.” Zulke bestuurlijke ervaring gunt Marijke anderen ook. “Het haalt ‘t beste in jezelf naar boven. Je kunt jezelf enorm ontwikkelen. En de samenwerking met anderen geeft je zoveel plezier!”

Marijke, buigt zich de komende tijd samen met de andere leden van de kiescommissie Mark Zwaan, Kees ten Cate, Bob de Beer en Hedwig Visser over het selectie- en keuzeproces.