Programma EK turnen heren | Livestream senioren | Livescores

Boodschap van Marieke van der Plas

Het is al bijna een jaar geleden dat we ineens geconfronteerd werden met de coronapandemie en de bijbehorende gevolgen. Hadden we in het begin nog het idee dat het Europa, en Nederland in het bijzonder, niet al te erg zou raken, inmiddels weten we helaas beter en is er veel gebeurd.

Dagelijks ontvangen we berichten van gymsporters, hun ouders, trainers/coaches en clubs; van emotionele oproepen tot brandbrieven en alles daar tussenin. De strekking is bij de meeste berichten hetzelfde, of we alsjeblieft kunnen zorgen dat de binnensport open mag. Wij begrijpen jullie volledig, ook wij zouden het liefst zien dat iedereen weer met elkaar kan sporten, binnen en buiten, van jong tot oud. Maar ook wij zijn op dit moment met handen en voeten gebonden aan de geldende regelgeving, die ertoe moet leiden dat we ons leven straks weer kunnen oppakken.

Dat wil niet zeggen dat we dan maar achterover leunen en afwachten, integendeel. Sinds de uitbraak van de coronacrisis zijn wij wekelijks, soms meerdere keren per week, in overleg met onder andere NOC*NSF, VWS en andere (binnen)sportbonden over de gevolgen van de maatregelen voor de sport. Meestal loopt er dan van alles tegelijk, van het onderzoeken van de mogelijkheden om weer (binnen) te kunnen sporten tot het maken van protocollen en meedenken over de uitwerking van financiële steunpakketten voor clubs. In het begin was alles ontzettend onzeker, iedere dag was de situatie anders, en soms begonnen we weer van vooraf aan. Na een zeer intensief traject in het voorjaar is het ons gelukt de binnensport in de zomer versneld open te laten gaan. Hier waren we ontzettend gelukkig mee!

Gedurende de tussenliggende periode, tot de nieuwe lockdown half december, werd achter de schermen hard gewerkt aan verschillende scenario’s. Zo hebben we als gezamenlijke sport advies gegeven over de routekaart voor het stap voor stap weer kunnen openstellen van de sport.

We merken dat de overheid ons hoort. Ze staat open voor signalen, weet welke impact sport heeft en hoe belangrijk sport is om fit en gezond te blijven – mogelijk zelfs als bescherming tegen corona - en als uitlaatklep. Ook zien ze in hoe belangrijk het is om de Nederlandse sportinfrastructuur met al haar clubs overeind te houden. De huidige situatie biedt echter weinig ruimte voor versoepelingen op korte termijn, de Britse virusvariant is een enorme spelbreker in het geheel. Mede vanwege de specifieke rol van kinderen hierin – een nieuw element om rekening mee te houden qua algemene volksgezondheid.

Omdat de lockdown nu al zolang duurt, hebben we vorige week met pijn in ons hart besloten het wedstrijdseizoen te annuleren. Samen met onze vrijwilligers denken we nu al na over de alternatieve mogelijkheden als de hallen weer open mogen. Zodat we direct kunnen inspelen op de situatie met een mooi aanbod van bijvoorbeeld losse (online) wedstrijden of recreatieve events. We danken onze honderden vrijwilligers voor hun flexibiliteit, veel scenario’s zijn door de tijd ingehaald en op de plank beland. Maar toch staan ze iedere keer weer klaar om met ons mee te denken voor alle gymsporters.

Net als jullie, clubbestuurders, trainers/coaches, ouders en anderen, hulde voor al jullie inspanningen richting de sporters. We zien dagelijks mooie initiatieven voorbij komen.

Ik probeer altijd positief te blijven, maar moet eerlijk bekennen dat ik er nu af en toe ook echt klaar mee ben. Het duurt immers al bijna een jaar en we hebben nog geen uitzicht op het einde van deze periode. Maar het is nu eenmaal de situatie waar we met zijn allen inzitten. Ik kijk samen met jullie uit naar betere tijden. Houd vol!

Uitnodiging
Ondertussen ga ik door met het creëren van (verantwoorde) stapjes richting heropening van de binnensport. Daar kunnen jullie op rekenen. Mocht je meer willen weten over dit lobbyproces (ook voor steunmaatregelen), willen sparren over wat je zelf hierin zou kunnen doen of goede tips hebben, meld je dan voor de online sessie op woensdag 17 februari van 20.00 tot 21.00 uur. Meld je hier aan.