Sporters & Ouders

Bart Deurloo verder als coach

Bart Deurloo zet op 31-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière als topturner en gaat tot en met de Olympische Spelen van Parijs (2024) aan de slag als coach binnen de Nederlandse mannenselectie.

Lees meer

KNGU gaat door met coaches

De KNGU heeft de contracten met de bondscoaches Dirk van Meldert (mannen) en Jeroen Jacobs (vrouwen) opengebroken en verlengd tot en met het Olympisch jaar 2024.

Lees meer

Oranjeselectie turnen dames 2023

Bondscoach turnen dames Jeroen Jacobs heeft vandaag de Oranjeselectie 2023 bekendgemaakt. Het kernteam bestaat uit: Elze Geurts, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman, Naomi Visser en Tisha Volleman. Floor Slooff komt in het instroomteam, waarbij zij grotendeels dezelfde activiteiten doet als het kernteam.

Lees meer

Tot zover 2022, en nu door naar 2023!

Het einde van het jaar nadert. Een mooi moment om terug te kijken op wederom een bewogen jaar en onze dank uit te spreken voor de belangrijke bijdrages die iedereen daaraan geleverd heeft. Het is vooral ook het moment om (voor)uit te kijken naar een nieuwe start waarin nieuw perspectief, nieuwe verbinding, maar ook nieuwe uitdagingen centraal staan. 

Lees meer

Naomi: 5e van de wereld op vloer

Naomi's kwalificatiewedstrijd op deze WK was goed voor maar liefst drie finales, waarvan één op vloer. Op de laatste dag mag Naomi nogmaals bewijzen wat ze kan. En dat deed ze op 'haar' vloermuziek: het Franse 'Voilà' van Barbara Pravi.

Lees meer

12e plek voor Casimir in de WK-meerkamp

Casimir Schmidt heeft op 4 november gevlamd in de meerkampfinale op de WK in Liverpool. Anderhalf jaar lang heeft hij geen wedstrijden kunnen turnen en afgelopen juni onderging hij een operatie aan zijn enkel. Pas drie weken geleden heeft hij voor het eerst sinds zijn operatie weer voluit kunnen springen. Nu weet Casimir een 12e plek op de wereldranglijst in te nemen. Een plek om trots op te zijn.

Lees meer

16e en 18e plek in de meerkamp voor de dames

Op 3 november hebben turnsters Naomi Visser en Tisha Volleman de meerkampfinale geturnd op de WK in Liverpool. En dat is uniek, want zo'n globale wedstrijd wordt ver van regelmatig gehouden. De laatste keer waren de Olympische Spelen in Tokio, afgelopen jaar. Dat Nederland met twee turnsters de meerkampfinale heeft gehaald is al een winst op zich.

Lees meer

Twee finaleplekken voor de turners

Op maandag 31 oktober heeft de herenselectie, bestaande uit Jermain Grünberg, Jordi Hagenaar, Loran de Munck, Casimir Schmidt en Martijn de Veer, hun kwalificatiewedstrijd geturnd op de WK in Liverpool. De mannen waren goed in vorm en dat leverde dus ook mooie resultaten op, waaronder maar liefst twee finaleplekken voor de Nederlanders.

Lees meer

Vijf WK-finales voor de turnsters

Het damesteam heeft op zondag 30 oktober de kwalificatiewedstrijd op de WK in Liverpool geturnd. De turnsters Eve de Ruiter, Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman, Naomi Visser en Tisha Volleman hebben zich mogen tonen aan de wereld. En dat ging ze goed af.

Lees meer

Remco Boer nieuwe directeur KNGU

De KNGU heeft een nieuwe algemeen directeur. Remco Boer volgt per 1 december Marieke van der Plas op, die dit voorjaar vertrok naar kenniscentrum Rutgers. De nieuwe KNGU-directeur is nu nog gemeentesecretaris in de gemeente Wijchen en directeur van de Werkorganisatie DrutenWijchen.

Lees meer

Jump voor je Club!

Partner Jumpsquare Group geeft KNGU-leden korting én zamelt geld in voor clubs. De liefde voor trampolinespringen is logischerwijs waar Jumpsquare Group – het bedrijf achter de Jumpsquare & Jump XL parken – en de KNGU elkaar in vinden. Niet voor niks werken de marktleider wat betreft indoor trampolineparken en de sportbond al sinds medio 2019 samen. En vanaf nu wordt het bezoeken van de trampolineparken nóg leuker! Per bezoek scoren leden van de KNGU €1,- korting voor zichzelf én sparen ze €2,- voor de clubkas.

Lees meer

Zilver voor Loran de Munck op het EK in München

Loran de Munck wint zilver tijdens de Europese Kampioenschappen in München. Na een fijne voorbereiding in Nederland, een mooie teamprestatie (mét WK-kwalificatie) én een plek in de voltigefinale is het feest voor hem nog niet voorbij. Zijn kwalificatie was al veelbelovend, nu moest hij het alleen nog waar zien te maken in de finale. En dat deed hij.

Lees meer

Recap (J)EK turnen dames

Op woensdag 10 augustus werden de European Championships in München officieel geopend en op 11 augustus startten de eerste wedstrijden. Zo startte die donderdag ook het EK turnen dames, voor zowel junioren als senioren. Vanuit Nederland zijn er zeven turnsters uitgezonden naar München.

Lees meer

Recap EYOF

Van 24 t/m 30 juli vond het Europees Jeugd Olympisch Festival plaats in Banská Bystrica, Slowakije. Vier Nederlandse junioren mochten deelnemen aan dit grote evenement.

Lees meer

Turnen in Rotterdam krijgt boost door samenwerking

Elke week sporten zo’n 2500 Rotterdammers bij één van de 16 Rotterdamse turnverenigingen. De turnsport is zo populair onder kinderen en jongeren dat sommige verenigingen zelfs een wachtlijst hebben. Om te zorgen dat nog meer Rotterdammers kunnen turnen bij vitale, veilige en toekomstbestendige turnverenigingen sloegen de turnclubs én sportpartners de handen ineen; 010-puntenplan was geboren.

Lees meer

Recap World Games 2022

Van 7 t/m 17 juli vonden de World Games plaats in Birmingham, USA. Het event staat ook wel bekend als de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten. Vijf atleten uit drie gymnastische disciplines hebben Nederland hier mogen vertegenwoordigen.

Lees meer

Noa Diorgina Man pakt goud en zilver op de World Games

10 en 11 juli stonden voor Noa Diorgina Man in het teken van parkour op de World Games in Birmingham, USA. Zondag was haar wedstrijd voor het onderdeel 'speed' en maandag mocht ze strijden voor haar favoriete onderdeel 'freestyle'. Met veel passie vertelt ze over haar avontuur.

Lees meer

Jeroen Jacobs nieuwe bondscoach turnen dames

Jeroen Jacobs is door turnbond KNGU aangesteld als nieuwe bondscoach van de vrouwen. De trainer uit Ridderkerk volgt daarmee Gerben Wiersma op. Met de benoeming van de 50-jarige Jacobs heeft de KNGU na vijftien maanden de vacature van bondscoach turnen dames weer ingevuld.

Lees meer

Deelnemers EYOF bekend

Vier talentvolle turn(st)ers vertegenwoordigen Nederland van 26 tot en met 30 juli op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in het Slowaakse Banska Bystrica.

Lees meer

(J)EK-selectie turnen bekend

Technisch directeur Jeroen van Leeuwen heeft de selectie bekendgemaakt die Nederland gaat vertegenwoordigen tijdens de (Jeugd) Europese kampioenschappen turnen. Het Duitse München is van 11 t/m 21 augustus het strijdtoneel voor dit EK.

Lees meer

Recap World Cup Osijek

Van 9 t/m 12 juni vond de World Cup turnen in Osijek, Kroatië plaats. Drie Nederlandse turnsters deden mee aan dit internationale toernooi: Esmee Beekhuis, Sam van der Hilst en Celine Kusters. Dit toernooi was voor de drie sporters hun allereerste World Cup.

Lees meer

Recap (J)EK trampoline springen

Afgelopen week vonden in Rimini, Italië de Europese kampioenschappen trampolinespringen plaats. Na een goede generale de week ervoor op de World Cup was dit EK zelfs nóg succesvoller voor de Nederlanders.

Lees meer

WK Turnen 2026 komt naar Rotterdam

De Wereld Kampioenschappen Turnen komen in 2026 weer terug naar Rotterdam Ahoy. Het WK staat gepland van 17 t/m 25 oktober 2026. Dit nieuws werd vandaag bekend gemaakt op de councilmeeting van de FIG in Dubrovnik. Het is voor de derde keer dat het evenement in Rotterdam gehouden wordt.

Lees meer

Procedure tegemoetkomingsregeling gymsport eenvoudiger en laagdrempeliger

De tegemoetkomingsregeling voor gymsporters is op een aantal belangrijke punten aangepast. Hiermee is gehoor gegeven aan de oproep van oud-sporters om de regeling eenvoudiger en laagdrempeliger te maken. Alle betrokken partijen (KNGU, NOC*NSF en het CBKZ als de uitvoerder van de regeling) hebben zich de reactie en emoties van oud-sporters serieus aangetrokken.

Lees meer

Recap World Cup turnen

Zeven Nederlandse turn(st)ers hebben van 31 maart t/m 3 april deelgenomen aan de World Cup turnen in Baku. De top 8 sporters per toestel kwalificeerden zich voor de toestelfinales.

Lees meer

Programma World Cup turnen

Maandag 28 maart zijn zeven turnsters en turners vertrokken naar Baku. Na eerder dit seizoen al gastland te zijn geweest van het WK trampolinespringen en acrobatische gymnastiek, zal van 31 maart t/m 3 april de World Cup turnen plaatsvinden in de Azerbeidzjaanse hoofdstad.

Lees meer

Recap DTB Pokal

Veertien Nederlandse turn(st)ers hebben het afgelopen weekend deelgenomen aan de DTB Pokal. In drie teams deden zij mee aan de Team Challenges. De top zes individuele scores kwalificeerden zich voor een toestelfinale, waarbij één sporter per land in actie kwam.

Lees meer

Recap WK acro

De Nederlandse acrogymnasten zijn teruggekeerd uit Baku, Azerbeidzjan, waar afgelopen weken de wereldkampioenschappen acrobatische gymnastiek plaatsvonden.

Lees meer

Programma DTB Pokal

Van vrijdag 18 t/m zondag 20 maart vindt de DTB Pokal in Stuttgart plaats. Daar worden Team Challenges en toestelfinales gehouden.

Lees meer

WK acro

Op zondag 6 maart zijn drie Nederlandse acroggymnasten vertrokken naar Baku. Hier vindt van 10 t/m 13 maart het WK acrobatische gymnastiek plaats. In dit bericht vind je het programma en de link naar de livestream.

Lees meer

(Oud-) gymsporters kunnen tegemoetkoming aanvragen

(Oud-)gymsporters die tijdens hun topsportcarrière te maken kregen met grensoverschrijdend gedrag kunnen vanaf vandaag (1 maart 2022) financiële tegemoetkoming aanvragen. Deze tegemoetkoming is bedoeld als erkenning voor het leed dat deze gymsporters door dit grensoverschrijdende gedrag is aangedaan.

Lees meer

Junioren-WK acro

Van 3 t/m 6 maart 2022 vindt het junioren-WK acrobatische gymnastiek plaats in Baku, Azerbeidzjan. Zes Nederlandse teams komen in actie. De 16 sporters, 4 coaches, 1 jurylid en het delegatiehoofd zijn inmiddels vertrokken.

Lees meer

Waarnemend team voor technisch beleid

Door het vertrek van technisch-directeur Mark Meijer is de noodzaak ontstaan om te zorgen voor een tijdelijke invulling van het technisch beleid. De bestaande programma’s moeten doorgaan, zodat de geformuleerde prioriteiten uitgevoerd en opgepakt kunnen worden.

Lees meer

Elze eindigt op een 8e plaats

In haar WK-debuut eindigt Elze Geurts op een achtste plaats in de toestelfinale op sprong. Op zaterdagochtend kwam de 26-jarige debutante als laatste turnster in actie. Na een goede eerste sprong kwam ze helaas met haar tweede sprong ten val.

Lees meer

Prachtige 5e plaats voor Naomi

Op donderdag 21 oktober is Naomi Visser in actie gekomen in de WK-meerkampfinale. Na vier goede oefeningen eindigt ze met een puntentotaal van 52.832 op een 5e plaats. Nooit eerder behaalde een Nederlandse turn(st)er een top-5 klassering in een WK-meerkampfinale.

Lees meer

Plek zeven voor Bart Deurloo

Op dinsdag 3 augustus was het dan eindelijk zo ver. Bart Deurloo mocht zich, ruim een week na zijn plaatsing voor de olympische toestelfinale rekstok, gaan meten met de zeven andere finalisten op dit toestel. Als laatste turner kwam Bart in actie maar viel bij zijn tweede vluchtelement. Hij eindigt de rekstokfinale op een zevende plek.

Lees meer

Olympische finale voor Lieke Wevers

Zondagochtend 25 juli kwam de Nederlandse turnploeg in actie op de Olympische Spelen in Tokio. Lieke Wevers heeft zich daar tijdens de kwalificatie als eerste reserve geplaatst voor de meerkampfinale. Inmiddels is bekendgemaakt door de FIG dat Lieke Wevers in actie mag komen in deze olympische meerkampfinale. 

Lees meer

Reserveplaatsen voor TeamNL turnsters

Zondagochtend 25 juli is de Nederlandse turnploeg in actie gekomen op de Olympische Spelen in Tokio. De turnsters hebben daar geen finaleplaatsen weten te veroveren. Lieke Wevers en Eythora Thorsdottir staan nog wel als eerste en tweede reserve op de lijst voor de meerkampfinale. Sanne Wevers staat als derde reserve bij de balkfinale.

Lees meer

Olympische finaleplaats voor Bart Deurloo

In de nacht van 23 op 24 juli zijn de Nederlandse heren Epke Zonderland en Bart Deurloo in actie gekomen op de Olympische Spelen in Tokio. Bart wist zich met zijn score te plaatsen voor de rekstokfinale. De eerste Olympische rekstokfinale in zijn carrière!

Lees meer

Gerben Wiersma stopt als bondscoach turnen dames

Gerben Wiersma stopt per direct als bondscoach van het Nederlands vrouwen turnteam. Wiersma is sinds 2008 in dienst van de KNGU, waarvan de laatste acht jaar als bondscoach. De taken van Wiersma zullen tot aan de Spelen van Tokio worden overgenomen door Bram van Bokhoven, die op dit moment ook bondscoach van het herenteam is. Van Bokhoven is al sinds 2006 werkzaam bij de KNGU.

Lees meer

KNGU leden gezicht van Jump Fit

Onze partner JumpSquare introduceert een nieuw Jump Fit programma én de gezichten zijn KNGU leden; tweemaal reden voor een interview met de 'modellen voor één dag'. Lees hier het gesprek met Yoni en Elke. Fanatieke turnsters die reageerden op de oproep en voordat ze het wisten op een professionele shoot stonden.

Lees meer

Streep door wedstrijdseizoen 2020-2021

Met pijn in het hart is besloten om een streep te zetten door het officiële wedstrijdseizoen 2020-2021. De ontwikkelingen rondom het coronavirus houden ons nog altijd allemaal in de greep en op korte termijn is er helaas geen zicht op versoepelingen. Lees hier het bericht.

Lees meer

Evenement A Touch of Gold stopt

Het sportevenement A Touch of Gold sluit in de huidige vorm onvoldoende aan bij onze ambities voor de komende jaren. Dit betekent dat we (voorlopig) afscheid nemen van dit eindejaarsspektakel.

Lees meer

Jumpsquare Group nieuwe partner KNGU

Jumpsquare Group verbindt zich vanaf nu aan de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). De Europese marktleider op het gebied van indoor trampolineparken en de sportbond slaan de handen ineen om trampoline-plezier te bevorderen én veilig springen verder onder de aandacht te brengen.

Lees meer