Clubbestuurders

KNGU verhuist naar Papendal

De KNGU en Beekbergen zijn al decennialang met elkaar verbonden. Eind dit jaar gaat de KNGU echter verhuizen naar ‘het hart van de Nederlandse Sport’, het nationaal sportcentrum Papendal. Vele andere sportbonden zijn hier gevestigd, wat mooie synergievoordelen op kan leveren, naast een echte sportsfeer en een nieuwe start.

Lees meer

Nu voordelig nijntje-trainers scholen

Sinds 2014 richt de KNGU zich met een wetenschappelijk onderbouwd beweegprogramma op jonge kinderen (2-5 jaar), waarbij plezier de kernwaarde is. De ambitie is om alle jonge kinderen in Nederland de kans én de mogelijkheden te geven om binnen een straal van tien kilometer hun nijntje Beweegdiploma te halen.

Lees meer

Nieuw: Dutch Gymnastics-AirTrack

In een unieke samenwerking slaat de KNGU de handen ineen met AirTrack Factory voor het design van een gloednieuwe AirTrack. De opblaasbare tumblingbaan wordt in een geheel nieuw jasje gestoken en krijgt de look and feel van Dutch Gymnastics. Het ontwerp zal een speciale rol spelen als trainingsmateriaal voor gymsportclubs in aanloop naar de Wereld Gymnaestrada dat tussen 30 juli en 5 augustus in Amsterdam zal plaatsvinden. De AirTrack zal ook tijdens het event te zien zijn.

Lees meer

DG The Box ontwikkeld in nieuw thema

In januari 2022 is Dutch Gymnastics The Box gelanceerd. Een box met leskaarten, spelmateriaal, draaiboeken en meer, die gebruikt kan worden door trainers-coaches die lesgeven aan sporters tussen de 6 en 9 jaar. Vandaag is een nieuw thema gelanceerd. Kom met sporters in de oranjesfeer en ga aan de slag met DG The Box – Holland.

Lees meer

Jury, bedankt!

Van zaterdag 1 tot en met zondag 9 oktober is de Week van de Scheidsrechter. Hét jaarlijkse moment waarop we alle juryleden massaal bedanken voor hun inzet. Want zonder juryleden geen wedstrijden. Dus namens 270.000 gymsporters van alle disciplines - acrobatische gymnastiek, freerunnen, turnen heren, dans, ritmische gymnastiek, trampolinespringen, turnen dames, rhönradturnen en groepsspringen - bedankt!

Lees meer

Remco Boer nieuwe directeur KNGU

De KNGU heeft een nieuwe algemeen directeur. Remco Boer volgt per 1 december Marieke van der Plas op, die dit voorjaar vertrok naar kenniscentrum Rutgers. De nieuwe KNGU-directeur is nu nog gemeentesecretaris in de gemeente Wijchen en directeur van de Werkorganisatie DrutenWijchen.

Lees meer

Tariefswijziging inschrijfgelden

Afgelopen periode zijn, net als in vele andere branches in de markt, ook bij de KNGU de kosten gestegen. Dit heeft helaas ook invloed op de wedstrijden van de KNGU. Daarom verhogen we de inschrijfgelden. Zo kunnen de wedstrijden blijven draaien zoals je ze kent.

Lees meer

Een veilige omgeving voor iedereen

De gevolgen van de coronacrisis zijn ook voelbaar in de gymsport. Daar waar iedereen probeert vanuit zijn eigen overtuiging het juiste te doen, lopen we tegen verscherping van tegenstelling aan, die resulteren in spanning. En dat terwijl wij allemaal eenzelfde passie delen, namelijk de gymsport. Met dit bericht roepen wij alle gymclubs, trainers-coaches, assistenten, juryleden, vrijwilligers en andere betrokken op om bij te dragen aan een veilige en plezierige sportomgeving voor iedereen.

Lees meer

BR-vergadering najaar 2021

Op 30 oktober 2021 was de oordeelsvormende bondsraadsvergadering met bij wijze van uitzondering een aantal besluitvormende onderdelen. De vergadering werd georganiseerd op het bondsbureau. Toehoorders konden op locatie aansluiten.

Lees meer

Extra digitale BR-vergadering juni 2021

In de extra ingelaste (digitale) vergadering van 17 juni van de bondsraad stond de goedkeuring van het jaarverslag en jaarrekening 2020 op de agenda. Lees hier een kort verslag inclusief de links naar onder andere het jaarverslag.

Lees meer

Gerben Wiersma stopt als bondscoach turnen dames

Gerben Wiersma stopt per direct als bondscoach van het Nederlands vrouwen turnteam. Wiersma is sinds 2008 in dienst van de KNGU, waarvan de laatste acht jaar als bondscoach. De taken van Wiersma zullen tot aan de Spelen van Tokio worden overgenomen door Bram van Bokhoven, die op dit moment ook bondscoach van het herenteam is. Van Bokhoven is al sinds 2006 werkzaam bij de KNGU.

Lees meer

Boodschap van Marieke van der Plas

Dagelijks ontvangen we berichten van gymsporters, hun ouders, trainers/coaches en clubs; van emotionele oproepen tot brandbrieven en alles daar tussenin. De strekking is bij de meeste berichten hetzelfde, of we alsjeblieft kunnen zorgen dat de binnensport open mag. Helaas zijn ook wij met handen en voeten gebonden. Lees hier de column van Marieke van der Plas.

Lees meer

Streep door wedstrijdseizoen 2020-2021

Met pijn in het hart is besloten om een streep te zetten door het officiële wedstrijdseizoen 2020-2021. De ontwikkelingen rondom het coronavirus houden ons nog altijd allemaal in de greep en op korte termijn is er helaas geen zicht op versoepelingen. Lees hier het bericht.

Lees meer

Nieuw opleidingsmodel

De (door)ontwikkeling van trainers en coaches staat bij de KNGU hoog op de agenda. De ambitie is om de huidige opleidingen beter aan te laten sluiten bij de wensen en behoeften van sporters, trainers/coaches, juryleden, clubs én de huidige tijdsgeest. Samen met alle betrokkenen is daarom een nieuw opleidingsmodel ontwikkeld, dat vanaf januari 2021 getest wordt. Er zal worden gestart met de uitrol van de niveau-3 opleiding gymnastiek.

Lees meer

Onze missie is om het niet meer te laten gebeuren

Het moest een jaar worden van sportplezier en van de Olympische Spelen. Tot corona de wereld compleet lam legde en het dossier grensoverschrijdend gedrag werd aangelegd. Marieke van der Plas blikt samen met Mark Meijer aan de hand van headlines uit het nieuws terug op een zeer bewogen 2020.

Lees meer

Word jij bondsraadslid?

Vanaf nu kunnen KNGU-leden zich kandidaat stellen als toekomstig lid van de bondsraad. Wil jij helpen bouwen aan de verdere professionalisering van de gymsport? Heb je interesse in een rol als toezichthouder en affiniteit met strategische vraagstukken? Dan past een rol als bondsraadslid misschien wel bij jou.

Lees meer

Doe met jouw club mee aan de sportactie!

Na de zomervakantie gaan we de sport weer met z’n allen aanzetten. Dan laten we iedereen zien en ervaren hoe leuk en belangrijk sport en bewegen is. De landelijke campagne ‘Sport doet iets met je’, de Nationale Sportweek én de sportactie zetten in september de sport en de sportclubs vol in de schijnwerpers.

Lees meer

Boodschap van Marieke vd Plas: buiten sporten, hoe dan?

Gisteren was het een belangrijke dag waarop meer duidelijk werd over het buiten sporten voor kinderen en jongeren. Een mooie stap om te beginnen! De komende dagen is er nog veel om uit te werken en af te stemmen met een groot aantal partijen. NOC*NSF geeft aan dat 28 april alles duidelijk moet zijn. Wij realiseren ons dat dit kort dag is, maar het is niet anders. Wij doen er alles aan jullie te helpen. Lees hier haar verhaal!

Lees meer

Solidariteitsbijdrage

De KNGU heeft de afgelopen weken een solidariteitsbijdrage beschikbaar gesteld voor de clubs. Je kon je hier voor afmelden tot en met 15 april. Op dit moment is het niet meer mogelijk je af te melden. 

Lees meer

Heeft jouw club al een VCP?

De campagne van het ministerie van Justitie en Veiligheid, ‘Wat kan mij helpen’ is gestart. Met deze maatschappijbrede campagne wil het ministerie mensen, die tegen hun wil een nare seksuele ervaring hebben gehad, motiveren zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken. En vanzelfsprekend ondersteunen we dit initiatief, want elke negatieve ervaring is er een te veel! Als club wil je alles op orde hebben zodat iedereen veilig en met plezier de gymsport kan beoefenen. Daarom raden wij iedere vereniging aan een VCP aan te stellen. Hier vind je alle informatie.

Lees meer

Misbruik in de sport, hoe leggen we dit vast?

Bij een sportclub moet iedereen zich welkom voelen. Helaas komen seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag overal voor, ook in de sport. Als je ermee te maken krijgt, is het belangrijk te weten waar je terecht kunt. Hier is de afgelopen jaren vaak over gesproken. Maar wat gebeurt er met een melding? Waar worden deze gegevens geregistreerd?

Lees meer