Sporters & Ouders

Deelname dansgroep eMotions aan Gym For Life

Binnen de KNGU wordt er constant gekeken naar nieuwe mogelijkheden. De dansgroep eMotions is door de KNGU benaderd voor deelname aan de European Gym For Life Challenge in Bodø, Noorwegen. Samen met eMotions gaan ze oriënteren of dit evenement nieuwe mogelijkheden biedt voor Gymnastics for All en of dit een evenement is waar de KNGU zich in de toekomst op kan gaan richten. De groep stelt zich graag aan je voor.

Lees meer

De KNGU steunt Alliantie Dans Veilig

"De KNGU steunt Alliantie Dans Veilig in hun oproep tot een cultuurverandering in de danssport," laat directeur Remco Boer weten. "De KNGU herkent zich in dit proces, omdat wij dat een aantal jaar geleden hebben ingezet."

Lees meer

Oranjeselectie turnen dames 2024 bekend

Bondscoach turnen dames Jeroen Jacobs heeft vandaag de Oranjeselecties Oranje en Jong Oranje 2024 bepaald. De samenstelling van de selecties volgt na afsluiting van de periode waarin turnsters hebben kunnen deelnemen aan verschillende tests en/of kwalificatiewedstrijden. Bij de aanwijzing in de Oranjeselecties is gekeken of voldaan is aan de criteria, zoals omschreven in het selectiereglement.

Lees meer

Hulp op maat

Met het Verinorm-rapport ‘Ongelijke Leggers’ is er erkenning gekomen voor het stelselmatig grensoverschrijdend gedrag dat plaatsvond in de gymsport. In navolging van het rapport en de aanbevelingen die werden gedaan, werd in opdracht van NOC*NSF een pilot gestart in het Universitair Psychiatrische Centrum (UCP) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hier werd een sport-specifiek diagnostiek- en behandeltraject aangeboden aan oud-sporters die stelselmatig te maken hadden met grensoverschrijdend gedrag en werd tegelijkertijd de behoefte onderzocht aan een sport-specifiek behandeltraject. De pilot is inmiddels met succes afgerond. “Als ik deze behandeling niet had gedaan, dan had ik echt nog in een isolement gezeten”, reageert een van de deelnemers op het door haar voltooide traject.

Lees meer

5e van de wereld bij WK trampoline­springen

Van 9 t/m 12 november 2023 vonden de WK trampolinespringen plaats. Zes Nederlandse sporters reisden af naar Birmingham, VK, waar dit evenement plaatsvond. De sporters kwamen terug met fijne prestaties en bakken vol ervaring. Zo bewezen meerdere sporters bij de échte top van de wereld te horen.

Lees meer

De KNGU wil voortrekkersrol in beter tuchtrecht

De turnsport straalt in Nederland als nooit tevoren. Na de succesvolle WK in Antwerpen hebben de Nederlandse turn(st)ers zich zowel bij de heren als bij de dames als ploeg gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2024. De sportiviteit en het plezier is weer terug bij de topturners. Dat was anderhalf jaar geleden wel anders, toen de sport werd geconfronteerd met meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de turnhallen. De KNGU richt zich nu weer op een sportieve toekomst. De nationale gymnastiekbond gaat voor een plezierig en veilig sportklimaat voor zowel top- als breedtesporters en neemt daarin graag een voortrekkersrol op zich richting andere sportbonden. “Het tuchtrecht moet in onze ogen echt anders en beter,” stelt KNGU-directeur Remco Boer.

Lees meer

Laatste WK-dag: 4e en 6e plek!

Aanvankelijk zou alleen Naomi Visser in actie komen tijdens de toestelfinales op zondag, maar in de loop van zaterdag werd bekend dat de Britse Jessica Gadirova zich uit alle finales heeft teruggetrokken - nadat zij zich de dag daarvoor ook al had afgemeld voor de meerkampfinale. Omdat Sanne Wevers eerste reserve was voor de balkfinale, mocht zij alsnog deelnemen aan deze wedstrijd.

Lees meer

Zesde en zevende plek voor Nederland in brugfinale

Na de teamfinale van de dames en de meerkampfinales van Casimir, Eythora en Naomi is het op zaterdagmiddag de beurt aan Sanna Veerman en Naomi Visser om te strijden voor een medaille op de ongelijke brug. Een medaille zat er helaas niet in, maar de dames hebben wel twee hele mooie oefeningen laten zien.

Lees meer

Plek 6 voor Eythora in haar eerste meerkamp­finale

Na de meerkampfinale van Casimir op donderdag was het vrijdagavond de beurt aan Eythora Thorsdottir en Naomi Visser om hun meerkampfinale te turnen. Voor Naomi was dit de vijfde meerkampfinale, maar voor Eythora was dit haar eerste. De spanning deed Eythora echter niets, want ze weet haar eerste WK-meerkampfinale met een 6e plek te bekronen! Naomi eindigde in het klassement op de twaalfde plek.

Lees meer

Voorlopig tweede plek voor damesteam

Nadat de heren eerder vandaag definitief een Olympisch ticket op zak hebben, was het om 16.00 uur tijd voor de dames om ook een topprestatie neer te zetten. Samen met Italië mocht Nederland de kwalificaties voor de dames aftrappen.

Lees meer

Spannend: voorlopige achtste plek voor herenteam

Op zaterdag 30 september heeft het herenteam tijdens de WK turnen in Antwerpen een voorlopige achtste plek afgedwongen. Een top 12 positie is nodig om Olympische teamtickets te bemachtigen. In de ochtend van zondag 1 oktober strijden nog acht herenteams om Olympische tickets en een plek in de WK-teamfinale. Het blijft dus nog even spannend.

Lees meer

Bekendmaking WK-teams

Bondscoaches Jeroen Jacobs en Dirk van Meldert hebben hun definitieve selecties bekendgemaakt die Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de Wereldkampioenschappen turnen 2023. De stad Antwerpen is van 30 september t/m 8 oktober het strijdtoneel voor dit WK.

Lees meer

Frank Louter vrijgesproken

Vandaag heeft de Commissie van Beroep Frank Louter vrijgesproken. De beslissing is een gevolg van het zogenaamde 'knip-argument'. De feiten die zich afspeelden vóór 1 januari 2011, de datum waarop de KNGU zich aansloot bij het ISR, zijn niet inhoudelijk beoordeeld door de Commissie van Beroep. De Commissie van Beroep heeft zich slechts inhoudelijk gebogen over feiten die één van de meldsters naar voren heeft gebracht.

Lees meer

Bart Deurloo keert terug als turner

Bart Deurloo kondigt zijn terugkeer aan als turner. Na zijn afscheid als actieve turner begin februari, waarna hij als coach aan de slag is gegaan voor het Nederlandse mannenteam, heeft hij besloten om weer te gaan turnen. Bart streeft ernaar om een plek te veroveren in de Nederlandse selectie voor de wereldkampioenschappen in Antwerpen dit jaar.

Lees meer

Goud op balk voor Sanne Wevers

De rentree van Sanne Wevers had niet mooier kunnen verlopen. Op haar eerste internationale wedstrijd sinds de Olympische Spelen in Tokio weet ze meteen te overtuigen en pakt ze goud.

Lees meer

Top-7 meerkampklassering voor Eythora en Naomi

Als vierde en zevende (in de opgeschoonde lijst) kwalificeerden Naomi Visser en Eythora Thorsdottir zich voor de meerkampfinale. De top-24 meerkampers (max. twee per land) uit de kwalificatie op woensdag verdienden een startbewijs voor de finale. Ook na de finale behorden de dames tot de top-7 van Europa, een mooi resultaat.

Lees meer

Casimir eindigt 15e in de EK-meerkamp

Als vijfde kwalificeerde hij zich afgelopen dinsdag voor de meerkampfinale. Met een zuiveren aanloop naar dit toernooi scoorde Casimir Schmidt steeds heel hoog, maar de wedstrijd van vandaag ging niet zoals hij had gehoopt. Wel kan hij goed relativeren en kijkt hij uit naar het WK Antwerpen, waarvoor het herenteam op dinsdag een ticket heeft bemachtigd.

Lees meer

Brons én vijf finaleplekken voor damesteam

Een teamticket voor het WK: dat was het voornaamste doel voor de dames. Een plaats 13 of hoger was daarvoor nodig in het klassement. Met een bronzen teammedaille én vijf finales is het oorspronkelijke doel al ver gepasseerd.

Lees meer

Elze Geurts: "Mijn doel is Parijs halen"

Een ongelukkig moment bijna een jaar geleden tijdens een training. Elze Geurts weet het nog precies. Bij een verse cappuccino in een hip Amsterdams koffiehuis haalt ze dat moment weer even terug. ‘Ik kwam tijdens de landing van een sprong zeer ongelukkig terecht in de valkuil en scheurde toen mijn voorste kruisband.’

Lees meer

Elze eindigt op een 8e plaats

In haar WK-debuut eindigt Elze Geurts op een achtste plaats in de toestelfinale op sprong. Op zaterdagochtend kwam de 26-jarige debutante als laatste turnster in actie. Na een goede eerste sprong kwam ze helaas met haar tweede sprong ten val.

Lees meer

Prachtige 5e plaats voor Naomi

Op donderdag 21 oktober is Naomi Visser in actie gekomen in de WK-meerkampfinale. Na vier goede oefeningen eindigt ze met een puntentotaal van 52.832 op een 5e plaats. Nooit eerder behaalde een Nederlandse turn(st)er een top-5 klassering in een WK-meerkampfinale.

Lees meer

Gerben Wiersma stopt als bondscoach turnen dames

Gerben Wiersma stopt per direct als bondscoach van het Nederlands vrouwen turnteam. Wiersma is sinds 2008 in dienst van de KNGU, waarvan de laatste acht jaar als bondscoach. De taken van Wiersma zullen tot aan de Spelen van Tokio worden overgenomen door Bram van Bokhoven, die op dit moment ook bondscoach van het herenteam is. Van Bokhoven is al sinds 2006 werkzaam bij de KNGU.

Lees meer

Streep door wedstrijdseizoen 2020-2021

Met pijn in het hart is besloten om een streep te zetten door het officiële wedstrijdseizoen 2020-2021. De ontwikkelingen rondom het coronavirus houden ons nog altijd allemaal in de greep en op korte termijn is er helaas geen zicht op versoepelingen. Lees hier het bericht.

Lees meer

Evenement A Touch of Gold stopt

Het sportevenement A Touch of Gold sluit in de huidige vorm onvoldoende aan bij onze ambities voor de komende jaren. Dit betekent dat we (voorlopig) afscheid nemen van dit eindejaarsspektakel.

Lees meer