Trainers & coaches

Sociaal veilige gymclub? Ga aan de slag met de 4 V's!

De KNGU vindt het belangrijk dat alle gymsporters vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Een omgeving waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we gymclubs aan om aan de slag te gaan met de 4 V’s voor veiligheid. Deze 4 V’s bieden een stevig fundament voor gymclubs rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als club goed op weg! En je staat er niet alleen voor. De KNGU helpt!

Lees meer

De KNGU wil voortrekkersrol in beter tuchtrecht

De turnsport straalt in Nederland als nooit tevoren. Na de succesvolle WK in Antwerpen hebben de Nederlandse turn(st)ers zich zowel bij de heren als bij de dames als ploeg gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2024. De sportiviteit en het plezier is weer terug bij de topturners. Dat was anderhalf jaar geleden wel anders, toen de sport werd geconfronteerd met meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de turnhallen. De KNGU richt zich nu weer op een sportieve toekomst. De nationale gymnastiekbond gaat voor een plezierig en veilig sportklimaat voor zowel top- als breedtesporters en neemt daarin graag een voortrekkersrol op zich richting andere sportbonden. “Het tuchtrecht moet in onze ogen echt anders en beter,” stelt KNGU-directeur Remco Boer.

Lees meer

Een veilige omgeving voor iedereen

De gevolgen van de coronacrisis zijn ook voelbaar in de gymsport. Daar waar iedereen probeert vanuit zijn eigen overtuiging het juiste te doen, lopen we tegen verscherping van tegenstelling aan, die resulteren in spanning. En dat terwijl wij allemaal eenzelfde passie delen, namelijk de gymsport. Met dit bericht roepen wij alle gymclubs, trainers-coaches, assistenten, juryleden, vrijwilligers en andere betrokken op om bij te dragen aan een veilige en plezierige sportomgeving voor iedereen.

Lees meer

Gerben Wiersma stopt als bondscoach turnen dames

Gerben Wiersma stopt per direct als bondscoach van het Nederlands vrouwen turnteam. Wiersma is sinds 2008 in dienst van de KNGU, waarvan de laatste acht jaar als bondscoach. De taken van Wiersma zullen tot aan de Spelen van Tokio worden overgenomen door Bram van Bokhoven, die op dit moment ook bondscoach van het herenteam is. Van Bokhoven is al sinds 2006 werkzaam bij de KNGU.

Lees meer

Streep door wedstrijdseizoen 2020-2021

Met pijn in het hart is besloten om een streep te zetten door het officiële wedstrijdseizoen 2020-2021. De ontwikkelingen rondom het coronavirus houden ons nog altijd allemaal in de greep en op korte termijn is er helaas geen zicht op versoepelingen. Lees hier het bericht.

Lees meer

Nieuw opleidingsmodel

De (door)ontwikkeling van trainers en coaches staat bij de KNGU hoog op de agenda. De ambitie is om de huidige opleidingen beter aan te laten sluiten bij de wensen en behoeften van sporters, trainers/coaches, juryleden, clubs én de huidige tijdsgeest. Samen met alle betrokkenen is daarom een nieuw opleidingsmodel ontwikkeld, dat vanaf januari 2021 getest wordt. Er zal worden gestart met de uitrol van de niveau-3 opleiding gymnastiek.

Lees meer

Onze missie is om het niet meer te laten gebeuren

Het moest een jaar worden van sportplezier en van de Olympische Spelen. Tot corona de wereld compleet lam legde en het dossier grensoverschrijdend gedrag werd aangelegd. Marieke van der Plas blikt samen met Mark Meijer aan de hand van headlines uit het nieuws terug op een zeer bewogen 2020.

Lees meer

Word jij bondsraadslid?

Vanaf nu kunnen KNGU-leden zich kandidaat stellen als toekomstig lid van de bondsraad. Wil jij helpen bouwen aan de verdere professionalisering van de gymsport? Heb je interesse in een rol als toezichthouder en affiniteit met strategische vraagstukken? Dan past een rol als bondsraadslid misschien wel bij jou.

Lees meer

Waardeer de jury!

Nagenoeg iedere club heeft te maken met wedstrijden en activiteiten waarbij juryleden worden ingezet. Deze juryleden hebben een cruciale rol in het waarderen en beoordelen van sporters.

Lees meer